Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

БЛУД НЕ СМАТРАЈУ ГРЕХОМ - КАКО ДА СЕ ХРИШЋАНИН ПОСТАВИ ПРЕМА ТАКВИМА?

Блуд данас многи не сматрају грехом. Какав однос имати према клирицима који предбрачне односе не сматрају за грех? Неко каже да је то њихово лично мишљење. Да ли лично мишљење мора да буде у складу са ставом Цркве? Један студент ПБФ-а ми је причао да је св. Григорије Ниски имао лично мишљење које се није поклапало са учењем Цркве, али да је постао светитељ, управо зато што је то било лично мишљење. Негде сам читао да терба бити послушан духовнику, док год он не изда Православље или док нас не наведе на блуд. Шта се подразумева под појмом послушања?

Нема ко шта да сматра или несматра, зна се шта је грех, а односи пре брака и ван брака су блудни грех то је јасно као дан. Да ли ће ти неко на исповести односно након ње наложити епитимију или неће то је његова ствар и процена. Нико не може да каже да односи пре брака нису грех. Може неко да их толерише или не толерише. Око личног мишљења тако нешто заиста постоји, али се не може сводити под то да ли је нешто грех или није.

Код односа са духовником то је врло јасно, подразумева се апсолутна послушност духовнику, најпре се односи на монашка лица, али је делом то пренето и на мирјане. Данас није однос духовник - духовно чедо исти, више се своди на саветодаван карактер као и однос са надлежним свештеником. Оваква веза је мање обавезујућа и за духовника и за верника. Да би неко данас могао духовно да руководи неког потребан је исправан и угледан духовнички живот, живот за углед и наравно зреле односно старачке године, када се човек ослобађа многих телесних страсти. Тешко је неког духовно руководити када и сам пролазиш кроз разна телесна искушења од жеља, помисли, погледа. Од духовног чеда не можеш тражити уздржање и строгост, ако сам још из такве борбе ниси изашао као победник.

 

 Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ ПИТАЊА И ОДГОВОРА НА ТЕМУ БЛУДА:

БЛУД, РУКОБЛУД И КОНТРАЦЕПЦИЈА - СА ДЕЧКОМ ПЛАНИРАМ ПОРОДИЦУ - КАКО СЕ ВРАТИТИ НА ПРАВИ ПУТ - кликните да прочитате

ДА ЛИ СЕ ТРЕБА УЗДРЖАВАТИ ОД БРАЧНЕ ПОСТЕЉЕ ТОКОМ ПОСТА - кликните да прочитате

БЛУД И ШТА ЈЕ БЛУД - кликните да прочитате

БЛУД И МОЖЕ ЛИ СЕ ПОБЕДИТИ ГРЕХ РУКОБЛУДА - кликните да прочитате

 

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs