Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

БЛУД И ШТА ЈЕ БЛУД?

Блуд је сексуални однос који се чини мимо брака. Наша словенска реч блуд значи "лутање", отуда се каже за онога који је застранио "за-блуд-ео". Зашто су то назвали блуд, тј лутање? Зато што је то промашај у односу на оно шта је Бог замислио да буде са човеком, јер није у складу са планом Божјим о човеку. Постоје разни степени блудног греха. Да не говоримо о онима који се у сну дешавају, него о онима које људи свесно чине.

        "Данас постоје многи који јако либерално гледају на тај грех, и правдају оно што се не може оправдати никако, осим што се кроз горко покајање може добити опроштај.
         Тиче се тајне човека, шта је човек? Какав је логос Божји о човеку? Каква је замисао Божја о човеку? Какав је план Божји о човеку? А знамо да је човек икона Божја.
       Тело човека који је посвећен Светим Крштењем је посвећено Богу. Тело крштеног човека је "храм Светога Духа", тако учи апостол Павле, а ко скрнави храм Божји блудом, разориће њега Бог, по речима апостола Павла. Јер сваки који је посвећен крштењем, он је посвећеник Божји, и као такав дужан је да своје тело чува у светињи и чистоти.
     
Блуд - содома и гомора на националној телевизијиСексуални однос који се чини мимо брака се зове блуд. Наша словенска реч блуд значи "лутање", отуда се каже за онога који је застранио "за-блуд-ео". Зашто су то назвали блуд, тј лутање? Зато што је то промашај у односу на оно шта је Бог замислио да буде са човеком, јер није у складу са планом Божјим о човеку. Постоје разни степени блудног греха. Да не говоримо о онима који се у сну дешавају, него о онима које људи свесно чине.
        На најнижем степену је грех рукоблуда, за који је Св Василије Велики давао 40 дана забране причешћа и пост, 50 великих метанија са речима "Боже, помилуј ме блуднога" и читање псалма 50-тог "Помилуј ме Боже". Ако би један другоме учинили рукоблуд, онда је давао дупло већу епитимију, дакле, то исто само 80 дана. За блуд, тј. за сексуални однос између две особе Св Василије Велики је давао то исто, али 7 година, дакле блуд је тежак грех, јер је тај канон о забрани 7 година причешћа ономе ко учини блуд потврдио и 4. Васељенски Сабор. За грех прељубе (прељуба је блудни однос са особом супротног пола изван брака), за грех хомосексуализма, за блуд са животињом, за блуд са мртвацем, за те грехе је давао исту казну јер су исте тежине, дакле све то, али 15 година, дакле, 15 година забране причешћа. Може човек и са својом женом имати противприродне грехе, тако да се и у браку човек може грешити. Орални блуд је такође тежак грех, јер како човек устима да чини блуд и да се тим истим устима причешћује Пречистим Телом и Крвљу Исуса Христа.
        Брак је Света Тајна, брак је икона оне љубави која постоји између Христа и Цркве. Природан сексуални однос у браку није блуд, него је саставни део брака. То је начин како човек у браку сарађује Богу у стварању новог човека, а и чува се у браку од блуда кроз те законите брачне односе.
       А када човек чини блуд, онда он прелази границе и задире у тајну другог бића и то без благослова Божјег и то чини не зато што сарађује Богу, него чини то чисто из страсти. А по речима апостола Павла "све што се чини без вере, грех је" или све што се чини а да Бог није благословио, преступ је, јер се чини мимо Бога.
        А ми који смо посвећени крштењем, и ми чија су тела храм Светога Духа који живи у нама, и ми који се причешћујемо Телом и Крвљу Христовом не можемо чинити блуд. Јер ако се причешћујеш, и ако тако постајеш кост од кости Христу, крв од крви Христове, месо од меса Христовог, кроз причешће се твоје тело и твоја крв помешала са Христовим. И ако чиниш блуд, онда се грешиш о само тело Христово у себи.
Тако, да није ствар у томе, да ли се учини блуд у време поста или ван поста, него је ту ствар што се тиме скрнави Храм Божји и из нас изгони Свети Дух, и гази се оно што је свето и што је установио Бог. Човек се блудом греши о само Тело и Крв Христову у себи.
       По канонима Свих Васељенских сабора, човек који учини блуд није достојан да буде свештеник, тако кажу Свети Оци, јер кажу свети оци, није достојан да свештенодејствује онај који сам потребује лечење рана од тешких грехова. А молитва Великог Входа каже да нико ко је обузет блудном похотом није достојан да свештенодејствује.


Радуј се Богу и слави Бога и чувај себе за Бога"

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

 

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

Сазнајте више о БЛУДУ:

НЕ ЧИНИ ПРЕЉУБЕ - СЕДМА БОЖИЈА ЗАПОВЕСТ

БЛУД, РУКОБЛУД, КОНТРАЦЕПЦИЈА - Како се вратити на прави пут - кликните и прочитајте

БЛУД НЕ СМАТРАЈУ ГРЕХОМ - КАКО ДА СЕ ХРИШЋАНИН ПОСТАВИ ПРЕМА ТАКВИМА - кликните и прочитајте

БЛУД и како победити грех РУКОБЛУДА - кликните и прочитајте више о томе

БЛУД и борба против њега - Архимандрит Рафаил Капелин - први део

БЛУД и борба против блуда - Архимандрит Рафаил Каплеин - други део

БЛУДНИ СИН из Јеванђелске приче - као тема ликовних радова основаца - кликните и прочитајте више

МОЛИТВОМ против БЛУДА и БЛУДНИХ СТРАСТИ - кликните и прочитајте више