СВЕТИ САВА - БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ - други део

Свети Сава – принц монах

Лов беше само изговор.

Можда и није ако се правилно схвати.

Растко одјаха у лов, али не на јелене, већ ка Царству небеском.

На коњу хитроме, монашким пречицама стиже на Атос, у садашњи манастир Светог Пантелејмона.

Прочитајте први део текста кликом на следећи линк: СВЕТИ САВА – БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ – први део

Сава – принц монах

Лов беше само изговор. Можда и није ако се правилно схвати. Растко одјаха у лов али не на јелене, већ ка Царству небеском. На коњу хитроме, монашким пречицама стиже на Атос у садашњи манастир Светог Пантелејмона.

Халкидики je познат своја три прста, три грчка полуострва. Гледајући од запада ка истоку иду редом: Касандра, Ситонија или Лонгос и Атос, односно Агион Орос (Света Гора). У времену Пресвете Богородице, као и апостола Павла једино је Атос био зелен, пун живота и извора, док су остала два полуострва била пуста.

Касандра сигурно није добила име по лепотици из истоимене латиноамеричке серија, а за Атос знамо, да је планина и само полуострво добило име по старогрчком божанству Атосу. Наиме, полуострво је првобитно било паганско светилиште бога Аполона а касније замишљеног божанства Атоса, који је предсказивао будућност.

Пресвета Богородица је са васкрслим Лазаром из Витаније 44. године после Христовог рођења посетила полуострво Атос. Грци и данас иако Свети Сава на Светој Гори - како данас изгледа манастир Пантелејмонсу хришћани, препричавају како је „божанство“ Атос лично викао окупљеном народу: „Идите брзо до мора, да сретнете мајку великога Бога Исуса Христа“. Пресвета Богородица се толико одушевила народом и лепотом полуострва, да је одлучила, да оно постане њена земља и монашка држава. Касније и апостол Павле посети ово полуострво и проповедаше становницима, који одлучише у знак поштовања према Пресветој Богородици, чије су пресвете ноге ходиле и посветиле земљу, да свакој другој жени забрани, да крочи и скрнави свету Гору. На жалост Цар Душан то не испоштова, те он а и српски народ доживе страшну казну.

Свети Сава - Испосница у Кареји на Светој ГориМанастир св. Пантелејмона у време Растка Немањиног није изгледао као данас. Сада је то велики манастир на западној обали Атоса изграђен крајем XIX и почетком XX века. Када се из луке Ксенофонт крене ка луци Дафни, просто пуца поглед на потпуно различит од других, манастир Св. Пантелејмона, пун црквених купола, великим арходариком за пријем гостију, трпезаријом за хиљаду људи, звоном од тринаест тона и зградама као касарне, које одударају од околине. Стари манстир Палеомонастиро или Стари Русик, важан за нашу причу о Растку, налази се сат хода уз брдо према Кареји, који је пре двадесетак година захваљујући тадашњем проту Пајсију Хилендарцу добио цркву у кули посвећену Св. Сави Српском. Ту на том месту заврши се пут принца Растка и поче трновит пут монаха Саве.

Зашто Господ за монаха Саву одреди баш то место? Није случајно. Као што свако дете када се роди долази у нови свет из мајчине утробе, тако и новорођени монах Сава у нови свет креће из скута Пресвете Мајке, Њене Свете Горе. Јер ће Њега, као и сав његов род чувати Млекопитатељница и Тројеручица.

Из Старог Русика монах Сава ће кренути ка освајању свога Царства, Светосавља. Немањића царство се угаси а Савино Светосавље још траје.

Наставак прочитајте у трећем делу текста кликом на линк: СВЕТИ САВА – БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ – трећи део

Аутор текста

Ђорђе Сандић

Сазнајте више о Светом Сави кликом на линкове испод:

СВЕТИ САВА и СТАЗЕ НЕМАЊИЋА – први део ходочасне приче – кликните за детаље

СВЕТИ САВА и СТАЗЕ НЕМАЊИЋА – други део ходочасне приче – кликните за детаље

ПОУКЕ – СВЕТИ САВА – кликните и прочитајте

АКАТИСТ СВЕТОМ САВИ – ПРВОМ СРПСКОМ АРХИЕПИСКОПУ – кликните за детаље

СВЕТИ САВА – БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ – први део

СВЕТИ САВА – БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ – други део

СВЕТИ САВА – БОЖЈИ БЛАГОСЛОВ – трећи део

Радови наших најмлађих и најталентованијих ученика на тему Светог Саве:

СВЕТИ САВА СЛИКАН И ОПЕВАН У РАДОВИМА НАШЕ ДЕЦЕ – кликните за детаље

СВЕТОМ САВИ  - СВОМ ДУХОВНОМ УЧИТЕЉУ – ОД УБСКИХ ЂАКА 2014.године – кликните за детаље

СВЕТИ САВА – ЂАЧКЕ СЛИКЕ – РАДОВИ ЂАКА ИЗ ОБРЕНОВЦА 2014.год -  кликните за детаље

СВЕТОМ САВИ НА ДАР – РАДОВИ ЂАКА ИЗ ОБРЕНОВЦА 2015.год – кликните за детаље