ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ - ДРУГИ ДЕО

Јутарњом молитвом заблагодари Господу на новом дану!

ЈУТАРЊE МОЛИТВE - први део - кликните и прочитајте

Молитва прва: Светог Макарија Великог

Боже, очисти ме грешнога, јер никакво добро не учиних пред Тобом, него ме избави од злог, и нека буде у мени воља Твоја, да неосуђено отворим своја недостојна уста и прославим Твоје свето Име, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга: истог Светитеља

Уставши од сна, поноћну песму приносим Ти, Спаситељу, и падајући пред Тобом вапијем Ти: не допусти да заспим у греховној смрти, него ме обаспи милосрђем Ти који си се добровољно распео, и похитавши подигни мене који у лености лежим, и спаси ме у бдењу и молитви, и после ноћног сна заблистај ми дан безгрешан, Христе Боже, и спаси ме.

Молитва трећа: истог Светитеља

Уставши од сна, Теби прибегавам, Владару Човекољубиви, и милосрђем Твојим полазим на дела Твоја. Молим Ти се, помози ми у свако доба у свакој ствари, и чувај ме од свега рђавог у свету, и од ђаволске брзоплетости, и спаси ме, и уведи у Твоје вечно Царство. Јер си Ти мој Створитељ, и свакога добра промислитељ и подаритељ, и у Тебе је све уздање моје, и Теби славу узносим сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва четврта: истог Светитеља

Господе, Који си Својом великом добротом и Својим великим милосрђем дао мени слуги Своме да прошло време ове ноћи пређем без опасности од ма каквог зла пртивниковог, Ти Сам, Владару, Творче свега, удостој ме да Твојом истинском светлошћу и просвећеним срцем творим вољу Твоју, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва пета: истог Светитеља

Господе Боже Сведржитељу, Који од Твојих Небеских Сила примаш трисвету песму, прими и од мене недостојног слуге Твог ово ноћно мољење и дај ми да свих дана живота свог и свакога часа узносим хвалу Теби, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва шеста: Светог Василија Великог

Господе Сведржитељу, Боже сила и сваког тела, Који на висинама живиш и на смерне гледаш, а Који срца испитујеш и оно што је сакривено у људима унапред знаш, беспочетна и вечна Светлости, у које нема промене или снеке измене. Сам, бесмртни Царе, прими наша мољења која Ти сада упућујемо од прљавих усана ослањајући се на велико Твоје милосрђе, и опрости нам сагрешења наша која учинисмо делом и речју и мишљу, свесно или несвесно, очисти нас од сваке прљавштине тела и духа. И даруј нам да бодрим срцем и трезвеном мишљу пређемо сву ноћ овога живота, очекујући долазак светлог и предсказаног дана Јединородног Сина Твога Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, у који ће Судија свих доћи са славом да свакоме да по делима његовим, да нас не затече пале и разлењене, него бодре, орне за делање и готове да уђемо са Њим у радост и божански дворац славе Његове, где је непрестано ликовање оних који празнују и неисказана сладост оних који гледају неизрециву лепоту лица Твога. Јер си Ти истинита светлост, која просвећује и освећује све и сва, и Тебе пева сва твар кроза све векове. Амин.

Молитва седма: истог Светитеља

Благосиљамо Те, превишњи Боже и Господе милости, Који увек чиниш с нама оно што је велико и неиспитљиво, славно и неизмерно; који нам дајеш сан ради окрепљења слабости наше и одмора тела од тешких послова, захваљујемо Ти што нас ниси погубио са безакоњима нашим, него си показао Своје свагдашње човекољубље и подигао нас који смо спавали, да славимо моћ Твоју. Стога молимо Твоју неизмерну доброту, просвети наше мисли, отргни из тешкога сна лености очи и ум наш, отвори наша уста и испуни их Твоје хвале, да бисмо могли нерасејано певати и исповедати се Теби, у свима и од свих слављеном Богу, Беспочетном Оцу, са Јединородним Твојим Сином и Свесветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва осма: Поноћна песма Пресветој Богородици

Благодат Твоју певам, Владарко и молим Те, ум мој облагодати. Научи ме да идем право путем Христових заповести. Оснажи ме да стражим у славословљу, сан мрзовоље одгонећи. Свезаног оковима греха, раздреши ме молбама Твојим, Богоневесто. Чувај ме и ноћу и дању, избављајући ме од непријатеља који војују против мене. Оживи ме умртвљеног страстима Ти Која си родила животодавца Бога. Просвети душу моју ослепљену, Ти која си родила незалазну Светлост. О дивна палато Господња, учини ме домом Духа божанског! Ти Која си родила Лекара, излечи давнашње страсти душе моје. На стазу покајања упути мене, кога витла животна бура. Избави ме огња вечнога, и црва злога, и тартара, да не постанем радост ђаволима ја који сам подлегао многим гресима. Свебеспрекорна, начини новога човека од мене који сам остарео кроз неосетљива сагрешења. Удаљи ме од сваке муке и умоли Владара свих. Удостој ме да са свима Светима добијем небеско весеље. Пресвета Дјево, услиши глас непотребног слуге Свог. Пречиста, дај ми често бујицу суза која очишћава прљавштину душе моје. Непрестано Ти приносим јауке од срца, одобровољи се, Владарко, прими моју молитвену службу и принеси милосрдном Богу. Ти Која си изнад анђела, учини ме вишим од овога света. Светлоносна сени небесна, руководи у мени духовну благодат. Свебеспрекорна, подигнућу на похвалу руке и усне, упрљане прљавштином. Избави ме душегубних злоба, молећи усрдно Христа, Коме приличи част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва девета: Господу нашем Исусу Христу

Многомилостиви и Свемилостиви Боже мој, Господе Исусе Христе, из велике љубави сишао си и оваплотио се да би спасао све. И опет, Спасе, спаси ме по благодати, молим Те. Јер ако ме спасеш због дела, онда то није благодат и дар, него дуг. О, Велики у милосрђу и Неисказани у милости, Ти си, о Христе мој, рекао: Који верује у Мене, биће жив и неће видети смрти вавек. Ако, дакле, вера у Тебе спасава очајнике, ево, верујем: спаси ме, јер си Ти мој Бог и Саздатељ. Нека ми се место дела урачуна вера, Боже мој, Који не тражиш дела која ме оправдавају. Но ова вера моја нека замени све, нека она одговара, нека ме она оправдава, нека ме она покаже учесником Твоје вечне славе, да ме не би уграбио сатана и да се не би похвалио, о Речи, да ме је отео из Твојих руку и заштите. Али, хето ја или не, спаси ме, Христе Спасе мој; похитај брзо, брзо, погибох, јер си Ти Бог мој од утробе мајке моје. Господе, удостој ме да Те сада заволим као што некада заволех сами грех, и да опет служим Теби без лености усрдно, као што раније служих варљивом сатани. Особито пак служићу Теби, Господу и Богу моме Исусу Христу, у све дане живота мога, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва десета: Анђелу Чувару

Свети Анђеле, који стојиш уз моју јадну душу и гледаш мој страсни живот, не остави ме грешнога, нити одступи од мене због моје неуздржљивости. Не дај места злом демону да овлада мноме помоћу насиља овог смртног тела. Ојачај моју бедну и худу руку и упути ме на пут спасења. О свети Анђеле Божији, чувару и покровитељу моје несрећне душе и тела, опрости ми све чиме те увредих у све дане живота свога; и ако што сагреших ове прошле ноћи, покриј ме данас, и сачувај ме од сваког искушења ђаволског да не бих никаквим грехом прогневио Бога, и моли се за мене Господу да ме учврсти у страху Своме и покаже ме достојним слугом Своје доброте. Амин.

Молитва једанаеста: Пресветој Богородици

Пресвета Владарко моја Богородице, Својим светим и свемоћним молбама одагнај од мене смерног и бедног слуге Свог, мрзовољу, заборавност, неразумност, нерад, и све прљаве, рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам убог и јадан; и избави ме од многих горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих делања, јер си благословена од свих нараштаја, и слави се пречасно име Твоје кроз све векове. Амин.

Кратка молитва Светима који се славе тог дана у црквеном календару

Угодници Божији (имена), помените нас у благопријатним вашим молитвама пред Христом Богом, да нас Он сачува од искушења, болести и туге, да нам дарује смирење, љубав, расуђивање и кротост, и да удостоји нас недостојне Царства Свога. Амин.

Молитвено призивање Светога чије име носимо (или крсне славе – заштитника дома)

Моли Бога за мене, Свети угодниче Божији (име), јер ти усрдно прибегавам, брзоме помоћнику и молитвенику за душу моју.

Химна Пресветој Богородици

Богородице Дјево, радуј се Благодатна Маријo, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Тропар Крсту и молитва за Отачаство

Спаси, Господе, народ Свој и благослови наслеђе Своје, даруј победу свим православним хришћанима над њиховим противницима, и сачувај Крстом Твојим народ Твој.

Молитва за живе

Спаси, Господе, и помилуј најсветијег Патријарха нашег (име), све преосвећене архиепископе, митрополите, епископе и сав свештенички и монашки чин; духовног оца мога (име), родитеље моје (имена), сроднике моје по телу (имена), начелнике, наставнике, пријатеље (имена) и све православне хришћане.

Молитва за упокојене

Упокој, Господе, душе уснулих слугу Твојих; родитеља мојих (имена), сродника (имена) и свих православних хришћана, и опрости им сва сагрешења вољна и невољна, и даруј им Царство Небеско.

Завршна молитва: Пресветој Богородици

Достојно је ваистину да Блаженом зовемо Тебе Богородицу, увек Блажену и Свебеспрекорну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима. Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Затим: Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј. (трипут)

Отпуст: Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних Отаца наших, Светих (имена Светитеља који се славе тоа дана у Црквеном календару), Светога (име крсне славе) и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Затим: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Објаву припремила

Анђелка Кузмановић 

Прочитајте и друге јутарње молитве:

ЈУТАРЊЕ МОЛИТВЕ - први део - кликните и прочитајте

ЈУТАРЊА МОЛИТВА СВЕТОГ ФИЛАРЕТА - кликните и прочитајте

ЈУТАРЊА МОЛИТВА СВЕТОГ ЈОВАНА КРОНШТАТСКОГ - кликните и прочитајте

ЈУТАРЊА МОЛИТВА ОПТИНСКИХ СТАРАЦА - кликните и прочитајте