ВЛАДИКА МИЛУТИН ПОСЕТИО УБ, РАДЉЕВО И ЛИСО ПОЉЕ

У среду, 21. маја 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, бринући се о повереном му народу Божјем, који је ових дана  невиђеним поплавама страдао, посетио је архијерејско намесништво тамнавско. Поред Уба, Владика је обишао и села Радљево и Лисо Поље где се  на лицу места упознао са новонасталом ситуацијом.  Надгледао је како се дели и доставља хуманитарна помоћ најугроженијма, пристигла из епархијског Центра за прикупљање помоћи.

 

       Наиме, на састанку свештенства архијерејског намесништва тамнавског 20. маја 2014. године у Новацима, договорено је да се првенствено са потрепштинама обезебеде најугроженија села, а то су Лисо Поље, Совљак и Црвена Јабука. Стога је прва хуманитарна помоћ упућена  управо у Лисо Поље кога су воде три реке скоро па разориле.

       Владику и представнике Центра за прикупљање помоћи, у Радљеву су дочекали архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић, свештенство и верни народ. Обраћајући се парохијанима и локалним медијима Преосвећени је рекао: „Свештеници, испуњавајте Јеванђеље, ево вам прилике. Ова трагедија која нас је задесила није Божја казна како многи тумаче. Бог не кажњава, већ из неизрециве љубави опмиње. Најбоље је слово преподобног Аве Јустина Ћелијског који каже да услед људског греха и дирањем у оно у шта се не дира, природа се побунила и збунила и зато се ово десило. Свети Николај је често упозоравао народ да пази како се понаша, да не чини зло никоме, да не псује, једна псовка је као бачена атомска бомба на земљу. А гледајте колико народ псује и чини разна безакоња. Ово је одговор природе, последина нашег односа  према њој. Али, не заборавите да после голготе долази Васкрсење, после страдања – благодат. Захвалан сам Богу што је омладина у овим тешким временима положила испит добротољубља. Имамо достојне генерације које ће нас наследити. Сви треба да будемо као једно. Нема подела - овог волим, овог мање. Е,  њему нећу да помогнем јер није заслужио... Не! Не тако! Сви као један, сложно и  Богу се молећи...“

       Затим је Преосвећени са пратњом посетио основну школу „Душан Даниловић“ која се налази одмах уз цркву. Директор школе г-ђа Светлана Максимовић показала је у каквим условима деца похађају наставу као и адаптирану учионицу у којој се изводи веронаука са стопостотним одзивом ђака. 

       На крају посете архијерејском намесништву тамнавском, Владика са сарадницима је обишао, у поплавама страдало домаћинство и породицу Пантелић у Лисо Пољу. Један старији члан породице, плачући али не роптећи, зхваљујући се Владици на посети, пожелео је да се виде у неким бољим околностима, јер не виђа се Владика сваки дан на прагу домаћина. 

 

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика