СВЕТИ ФИЛАРЕТ ВОЗНЕСЕНСКИ - ОДРЖАНА ДУХОВНА БЕСЕДА ЦРКВЕ УБ

Духовна беседа ЦРКВЕ УБ на тему књиге "Проповеди и поуке митрополита Филарета Вознесенског", о мисији Руске Заграничне Цркве и житију Блаженог Филарета Исповедника. Књигу је превео Православни Јапанац Јован Хонда. Ово је једна у дугом низу ДУХОВНИХ БЕСЕДА које се већ месецима одржавају у ЦРКВИ УБ.

 

 

16. априла 2016. године након акатиста Светом Владики Николају (служио протојереј Душан Бабић) одржана је духовна беседа на којој је приказан превод књиге "Проповеди и поуке митрополита Филарета Вознесенског I део" Јована Хонде са руског језика. Уводну реч је дао духовник ПНХЗ "Светог Макарија Великог" у Убу, свештеник Душан Бабић. У кратким цртама изнео је садржај књиге и предао реч преводиоцу и гостима:

- Јован Хонда, преводилац

- Ранко Гојковић, православни публициста

- Саша Вучићевић, дизајн корица.

Митрополит Филарет (световно Георгије Николајевич Вознесенски), како је усмено наглашавао и у предговору књиге написао Јован Хонда, био је "...најнепомирљивији противник МП (Московске Патријаршије) сво време свог предстојатељства РПЗЦ (Руском Православном Заграничном Црквом) (21 годину)". Такође и "светоотачки непоколебиви ревнитељ за чистоту Православља и очување древног руског црквеног предања, исповедник православног самодржавља (монархије) и непоколебљиви борац против комунизма и безбожног екуменизма у његовој напаћеној отаџбини".

Као предуслов за лакше сагледавање мисије и дела овог Исповедника, у уводном делу књиге из историјске перспективе, описане су недаће које су задесиле Руску Православну Цркву и самог митрополита, а које су утицале и довеле до формирања РПЗЦ (Руске Православне Заграничне Цркве). Књига поред житија обилује духовно богатим и дубоко мисаоним проповедима и поукама митрополита Филарета: "Свети Оци и Учитељи Цркве су нас учили да чувамо истину Православља као зеницу ока свог. А Господ наш Исус Христос, учећи Своје ученике да чувају сваку јоту или црту закона Божијег, рекао је да -Ако неко поквари једну од овијех најмањих заповести и научи тако људе, најмањи назваће се у Царству небеском-. Он је послао Своје ученике да науче све народе учењу које им је он предао, у чистом и неизмењеном облику, који је затим, током другог времена, предаван и сваком од нас епископа, по прејемству од светих апостола" (Прва Посланица туге, 1969. године) . 

У наставку излагања, преводилац истиче да објављеним делом "Нама није овде циљ да излажемо његово становиште, нити да га бранимо нити да га нападамо, саборни разум Цркве је већ дао суд по том питању али читалац треба да зна какви су били ставови митр. Филатера...".

Неизоставно је поменути и то да је Јован Хонда председник удружења "Православна породица". Србско-руско удружење ''Православна породица'' основано је 1.9.2012. године са благословом свештетнослужитеља СПЦ, са циљем очувања и развоја православно-хришћанских вредности у области породице и породичног живота народа србског и руског говорног подручја и свих оних који то желе.

ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ - ЦРКВЕ УБ - у организацији ПНХЗ Макарије Велики - ЦРКВА УБ - кликните за детаље

 

 

Чланак припремио:

Вероучитељ Милош Рафаиловић

 

Галерија слика