СРПСКО СРЦЕ ЈОХАНОВО - ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ ЦРКВЕ УБ

У четвртак 25. фебруара 2016. Лета Господњег после читања акатиста Пресветој Богородици у храму Христа Господа у црквеној сали сабрао се народ на духовној трибини у организацији ПХЦЗ ``Свети Макарије Велики``, окупљен да послуша истину о теми ``Срце српско Јоханово``.

Молитвено сабрање предводио је протојереј-ставрофор Митар Миловановић који је после прочитане молитве благословио духовно сабрање окупљених верника.

Госте предаваче г-дина Слободана Росића из удружења ``Поета`` и аутора књиге ``Српско срце Јоханово`` представио је протојереј Душан Бабић духовних Богомољачког покрета речима ``Веома се радујем што Вас видим окупљене вечерас у овом броју браћо и сестре. Ово је прва трибина у 2016. години наше хришћанске заједнице. Како године одмичу веома успешно  верници наше цркве, Божији  богомољци, редовно се окупљате и сабирате при храму напајајући се духовном храном најпре на литургији, а потом на оваквим и сличним сабрањима у нашој цркви што је јако лепо и Богоугодно. Вечерашњи гости пренеће нам једну од тужних прича са распетог Косова и Метохије. Говориће о трагедији и свирепим убиствима нашег народа у српској колевци на Косову и Метохији. Најбољи траг је писана реч, истина која се не може покварити.“

ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ - ЦРКВЕ УБ - Српско Срце ЈохановоАутор овог дела г-дин Веселин Челетовић, у врло осећајном и болном тону, отпочео је излагање једне  приче о српском срцу, у грудима једног Немца. Пишем о Косову јер је мој завичај, коначиште, бдим над њим. Ово доба ``Великог брата и малих људи`` намеће кривицу нама Србима, Косово је губљено и враћано и опет ће бити српско. Као песник не могу много помоћи, али могу храбрити и подсећати, уливати наду и молити се Богу. Прича о срцу је тешка, скоро нестварна. Господин Јохан по националности Немац разболео се, лекари су му констатовали једину могућност за оздрављење трансплатацију срца.

Убрзо се обратио лекарској комори ``Евротрансплант`` у чијим просторијама му је пришао један човек и понудио помоћ. Навео му је име, узео новац и обећао убрзо да ће помоћ стићи. Убрзо је срце стигло и трансплатација урађена. Када је све завршено и тело оздравило кренули су други проблеми. Почео је да сања детаље и пределе које није познавао. У међувремену немачка обавештајна служба 2003. године објављује порекло органа за трансплантацију, уз напомену да су органи од отетих срба са Косова и Метохије које су шиптари отели и продали. После неког времена креће г-дин Јохан на пут да пронађе породицу која му је наводно продала срце са Косова и Метохије. На Косову је видео цркве ограђене жицом, кантоне и енклаве. Идући према кући у којој су људи, који су му наводно ``продали`` срце, угледао је дечака који је истрчао из куће и повикао „Тата, тата, тата!“ Држећи се за бодљикаву жицу Немац српског срца задрхта, иако није знао шта та реч значи. После откривања и сазнања истине замолио је мајку детета да дозволи да он усвоји дете, што је породица одбила јер је римокатолик и Немац. Убрзо је прихватио православље и крстио се. Тако је Немац са православним срцем постао православац у пуном смислу речи и велики гласник истине, тужне приче једног многострадалог и напаћеног народа на Косову и Метохији.

На питање верника „Зашто нико није раније указивао на насељавање Шиптара на Косово и Метохију?“ писац је одговорио да је то режим крволочни све смислио, да је Тито био кум сваком деветом детету, да је реч 
`` Косовар`` веома погрдна за Србе са Косова и Метохије, јер је то термин који су користили Албанци у Албанији  за Шиптаре који су чинили злочине, па се скривали у Албанији. 

Слободан Росић из удружења писаца``Поета`` истакао је да је књига ``Српско срце Јоханово`` једанаесто издање у 10.000 примерака. Поред овог изадања удружење је на сличне теме издало  роман ``Вучје срце``, а у преговорима је и снимање филма у сарадњи са познатим режисерима како у домовини тако и у иностранству.

Духовном сабрању присуствовали су ученици веронауке из гимназије и техничке школе: Љубица Живановић и Александра Пантелић, као и студент Теолошког факултета Сунчица Стефановић, који су појали српске и родољубиве песме о Косову и Метохији .

Духовно сабрање завршило се молитвом и речима ``Догодине на Косову!``

                                                                            Дипломирани теолог

                                                                              Марко Рафаиловић

                                                                                вероучитељ

Галерија слика