МОЛИТВЕНО ОБРАЋАЊЕ СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ - ИЗРАЗ ОДАНОСТИ УБЉАНА ХРИСТУ

У четвртак, 10. октобра 2013. лета Господњег, са почетком у 19 часова, благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина у препуној црквеној сали храма Христа Спаситеља у Убу одржана је промоција документарног филма о чувеном и чудесном равноанђелском лику Светом Нектарију Егинском. Намера и циљ приказивања филма јесте боље упознавање са овим светим човеком. Његова  светост и благодат оставила је неизбрисив печат на Преосвећеног Владику Милутина и многе поклонике из нашег краја, те се кренуло са остварењем идеје о подизању храма у граду Ваљеву који ће бити посвећен Светом Нектарију Чудотворцу.

 

Пре пројекције документарца о Светом Нектарију, у Световазнесењском храму  служен је акатист овом дивном Божјем угоднику и целебнику пред његовом светом иконом. Том приликом архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота о. Митар Миловановић пренео је најискреније поздраве и благослов нашег Владике Г. Милутина који оправдано није био присутан због превеликих обавеза прославе десетогодишњице уписивања у календар светих Владике Николаја Свесрпског и пресвлачења његових светих моштију у манастиру Лелићу 19. октобра текуће године.

„Ово молитвено обраћање Светом Нектарију Егинском јесте одраз оданости Убљана Христу и Православној Цркви. У очевидној поплави свакојаке прљавштине и неморала на телевизији, документарни филм о Светом Нектарију Чудотворцу је право духовно  освежење. Његов живот, приврженост Христу и многобројна чуда јесу прича за себе. У братској нам Грчкој овај сјајни и дивни молитвеник је незаобилазна тема, и може се са сигурношћу рећи да што је за нас Свети Василије Острошки, то је за истоверне нам Грке Свети Нектарије Егински...“ – надахнуте се речи проте Митра изговорене непосредно пред пуштање филма. Прота је присутне још подсетио да је прве честице моштију Светог Нектарије  у Србију донео блаженопочивши патријарх Герман и похранио их у манастиру Раковица. Мошти се још налазе у храму у Земуну и у манастиру Ћелије. Даће Бог па ћемо се, не задуго, молити и клањати моштима овог миљеника Господњег у новоподигнутом храму посвећеног његовом имену а у славу Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

Александар Мандарић, вероучитељ

                                                                                                   Растко Алимпијевић, вероучитељ

Галерија слика