ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ У УБСКОЈ ЦРКВИ- ПРАВОСЛАВЉЕ У РУСИЈИ

ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ У УБСКОЈ ЦРКВИ - Обнољена Русија једина брана лудилу са запада и заштитница правих вредности

У суботу 05. новембра 2016. Лета Господњег, одмах након акатиста Светом Владици Николају Свесрпском, у препуној сали убског црквеног дома одржана је духовна беседа у организацији Православне Народне Хришћанске Заједнице „Свети Макарије Велики“ при храму Христа Спаситеља у Убу.

Тема духовне беседе била је „Православље у Русији“. Предавање су одржали архимандрит Михаило (Биковић), игуман манастира Јовање код Ваљева и г. Ранко Гојковић, публициста и преводилац из Београда, оба изузетни познаваоци српске и руске историје, међусобних односа и модерне обнове у Русији.

Након поздравног слова протојереја Душана Бабића, духовника ПНХЗ „Свети Макарије Велики“, присутнима се прво обратио г. Ранко Гојковић. Гост из Београда је и аутор две књиге везане за вечерашњу тему духовне беседе: „Знаменити Срби у руској историји“ и „Знаменити Руси у српској историји“ у издању манастира Рукумија.

- Прва веза Руса и Срба јесте Пећка икона Мајке Божије коју је Свети Сава донео у Србију а пред којом се у Цариграду покајао и крстио Свети кнез Владимир, покрститељ све Русије. Од тада па надаље историја нам се веома преплиће, а врло мало се зна о томе. Западу и јесте у интересу да што је више могуће одвоји Србе од Руса и обрнуто и то неуморно раде вековима.

Да би под ропством Татара опстала и ојачала Русији је послужило бесцен благо Немањичког духовног наслеђа које су у потпуности преузели. Са друге стране, у опасности да нестану са мапе света током Првог Светског рата Србима се одужује својом жртвом Свети цар Николај Романов – објашњава публициста Ранко Гојковић.

- Православље је жила куцавица која је давала и даје моћ Русији. Благоверни и христољубиви владари не деливши државу од Цркве служили су Богу на спасење душа повереног му народа.

У последњих петнестак година имамо велику обнову Русије и повратак у Божје наручје.  Данас обновљена и јака Русија, „Свјатаја Рус“, једина је брана лудилу које долази са запада и заштитница правих вредности. Неки говоре да је ово период „другог крштења Русије“ када се дневно, веровали или не, освештају по три храма Руске Православне цркве... – надахнуто и чињеницама поткрепљено је предавао г. Ранко Гојковић на духовној беседи у Убу.

Други део предавања припао је архимандриту Михаилу (Биковићу), игману манастира Јовање код Ваљева. Отац Михаило веома често ходочасти Светињама Русије, Белорусије и Украјине. Из личног искуства, са великим узбуђењем и нескривеном љубављу према Русији, игуман Светојавањске обитељи беседио је о великим руским светитељима, братском односу верујућих Руса према Србима и уопште о савременом стању у Русији.

Текст написао:

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

Чланак припремио:

Милош Рафаиловић вероучитељ

Галерија слика