ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ О ХРИШЋАНСКОМ ЖИВОТУ НА ДУХОВНОЈ ТРИБИНИ ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У УБУ

Бити хришћанин значи - бити Христов

Срећа – то је непрестано сретање хришћана са Христом

       У четвртак, 6. фебруара, одмах након акатиста Пресветој Богородици Тројеручици, јеромонах Доситеј, сабрат манастира Хиландар, одржао је  предавање на Духовној трибини хришћанске заједнице у Убу са темом: "О хришћанском животу".  

      Црквена сала убског црквеног дома била је мала да прими све боготражитеље са жељом да се, слушајући слово о. Доситеја, духовно окрепе, обогате и уздигну. 

        Своју беседу о. Доситеј је поделио на два дела: задобијање Божје благодати и подвигом до врлина и јеванђељског светотајинског живота.

      „Бити хришћанин значи бити Христов, не било чији. Мисао о Христу треба непрестано да нам буде на уму. Без Христа све губи смисао и јавља се простор за чамотињу, безнадежност, тамно царство оца преваре и сваке лажи...

       Крштењем сви задобијамо неизрециву благодат коју треба неговати, јачати, ширити. Зато живљење Јеванђељем и по Јевађељу не сме да нам буде терет, већ послушност  прва, послушност Ономе који нас неизмерно воли, који је Сина свога Јединороднога послао за спасење наше. Кажу св. Оци да је Оваплоћење збунило анђеле више него стварање земље и самог човека...

     Животна срећа није у овоземаљским стварима и жељама, већ, како сама реч срећа – сретање каже, стални сусрет са Христом лицем у лице светотајинским животом, посебно Светим Причешћем. Многи до тог сусрета желе да стигну некавим заобилазним путевима, тј. без покајања и послушности небеско-црквеној јерархији кроз коју делује Божја благодат...

       Искушења су стална и непрестана, али уздање, поверење у Господа даје нам снагу до краја живота наших. Лаж и превара ђавоља су на сваком кораку, али призив имена Господњег или Матере Његове Присно Дјеве Марије одгони страх и гони од нас непомјаника. Да је сотона упоран, показује нам пример Светог Василија Великог када је Свети напустио овоземаљски живот и на вратима раја поклони му се ђаво и рече: победи ти мене Василије.  Ђаво је и тад лагао, а богољубиви Василије одговори: Не ја, него Господ!“ – одломци су из беседе јеромонаха Доситеја на духовној трибини у Убу.

       о. Доситеј је одговарао на многобројна и разнолика питања присутних, чији су одговори били конкретни, поучни и у животу применљиви.

       Цело предавање оца Доситеја Хиландарца моћи ћете да погледате на видео клипу који ће бити постављен на нашем сајту, због техничких разлога, за неколико дана.

       Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика