БЕСЕДЕ И ПОУКЕ НОВОПРОСИЈАНОГ ФИЛАРЕТА ВОЗНЕСЕНСКОГ - ДУХОВНА ТРИБИНА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У УБУ

У суботу 16. априла 2016. године, након акатиста Св. владици Николају, са почетком у 19 сати, у сали убског црквеног дома одржаће се ДУХОВНА БЕСЕДА у организацији ПНХЗ "Свети Макарије Велики" и представљање књиге  ''Проповеди и поуке митр. Филарета Вознесенског Руске Заграничне Цркве - Глас вапијућег у пустињи'' 

Тема ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ:

ПРОПОВЕДИ И ПОУКЕ МИТР. ФИЛАРЕТА ВОЗНЕСЕНСКОГ 

Гости ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ:

 - ЈОВАН ХОНДА, преводилац књиге

- РАНКО ГОЈКОВИЋ, православни публициста 

Митрополит Филарет је био светоотачки непоколебиви ревнитељ за чистоту Православља и очување древног руског црквеног предања, исповедник православног самодржавља (монархије) и непомирљиви борац против екуменизма и безбожног комунизма у његовој напаћеној отаџбини, и као такав већ је препознат широм православне васељене од стране многих поштовалаца.

Цео свој живот, митр. Филарет је био борац за истину и позивао је хришћане да воле истину, да је цене и штите је, да ништа у животу не ставе изнад ње. ''Памтићемо – говорио је он – да је равнодушност према истини једна од највећих несрећа нашег одступничког времена. Цени истину, човече! Буди борац за истину... Постави истину изнад свега, човече, и никада не дозволи себи да скренеш са њеног пута''. Он је наглашавао да љубав која не жели да узнемири ближњега тиме што ће му указати на његове заблуде – није љубав, већ мржња, као што је писао св. Максим Исповедник.

Тако је О. Серафим Роуз писао о њему:

''Подобно древним Светим Оцима, он је изнад свега поставио чистоту Православља и, веран духу Васељенских Сабора, он је остао усред свеопште религиозне смућености, усамљени заштитник истине... Велика заслуга владике Филарета на тој критичкој етапи историје Цркве, састоји се управо у томе што је он, без склоности да фарисејски обожи ово или оно слово црквеног закона, без и најмање склоности према исцеђивању ''доказа јереси'' из изјава епископа-екумениста, са свом јасноћом објавио тај јеретички, анти-православни дух, који стоји иза савременог екуменизма у свим његовим пројавама, и упозорио какву опасност они носе данас и какву катастрофу припремају у будућности. Па ипак, на велику жалост, само је мало њих од православног духовништва и мирјана, потпуно схватило озбиљност упозорења владике Филарета. Њега не схватају ни ''леви'' ни ''десни''.

Дубока вера, пламена молитва, доброта и пажња, брига за то да се не нарушава духовни мир и непоколебиво стојање у истини – биле су карактерне црте првојерарха РПЗЦ. Митополит Филарет се упокојио у Господу 21./8.новембра 1985. године, на дан св. архистратига Божијег Михаила а рођен је 22./ 9. марта 1903.

1998. године, решено је да се остаци почившег Првојерарха из крипте гробљанског Успењског храма пренесу у нову усипалницу под олтаром Свето-Тројичког храма у Џорданвилу. Када су 10.11./28.10. те године, на св. Димитрија Ростовског, отворили гробницу, мошти светитеља су се показале нетљене. Биле су светле боје; у потпуности су се сачувале кожа, коса и брада. Митрополитове одежде, јеванђеље, грамата са разрешном молитвом, крст и воздух који је покривао лице усопшег, били су савршено очувани. Чак је и бела тканина, којом је било покривено тело одозго, сачувала заслепљујућу белину, док су се металне копче јеванђеља које је било у гробу, при додиру расипале у прах...

14./1. децембра 2012. године, на заседању Епархијског савета Источно-Америчке епархије Руске Заграничне Цркве, по благослову митрополита Илариона, садашњег првојерарха РПЗЦ, назначена је епархијска Комисија за канонизацију, у чији задатак улази сакупљање података и сведочанстава о праведном животу митрополита Филарета.

 ПНХЗ "Св. Макарије Велики" – Уб