КРСТОВДАН - ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ (ВИДЕО)

КРСТОВДАН - кратка ДУХОВНА БЕСЕДА (ВИДЕО) оца Милана Ристивојчевића о великом празнику. Погледајте видео у дну чланка, и прочитајте укратко о Крстовдану. На сваки празник, неко од свештеника убског Храма, беседи у Храму Христа Спаситеља окупљеном народу. Тако је било и за један претходни КРСТОВДАН ...

Крстовдан ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ

Крстовдан - Воздижење Часног Крста, велики непокретни празник који се слави два пута током године: 18. јануара (5.01. по старом календару) и 27. септембра (14.09.). У те дане се прослављају два догађаја. Први је проналазак Часнога крста у IV веку, који је пронашла царица Јелена. Други је повратак Часнога крста у Јерусалим, пошто су га у својим освајањима отели и однели Персијанци. Крст је повратио цар Ираклије у VII веку. Празник је почео да се прославља од 326. године, када је и пронађен крст.

Знак крста по својој симболици пренет на човека указује нам на две димензије које су органски спојене и које чине састaвни део сваког људског бића. Прву религиозну и другу друштвену димензију. Оно што би назвали вертикалном друштвеношћу или религиозношћу било би приношење и служење у љубави и смирењу нас Богу истим оним примером који нам је Христос за време свог овоземаљског живота предао. Док она хоризонтална друштвеност јесте наша несебична љубав према ближњем. Хришћанска љубав није пуко осећање, него је потпуно и делатно самоприношење, односно подражавање Очеве љубави који је ради нас дао Сина свог, како би ми били спашени!

Послушајте беседу протојереја Милана Ристивојчевића на празник Крстовдан и тежите да будете оно плодно семе које када чује богоугодну реч не задржи је у срцу своме већ је спроведе у дело, при томе не заборављајући ближњег и Бога!

 

 

  

Припремио:

Милош Рафаиловић, вероучитељ