КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ У УБСКОМ ХРАМУ

У суботу 12. марта 2016. Године Господње, под сводовима велелепног убског световазнесењског храма одржан је концерт духовне музике.

У храму испуњеном верним народом, све присутне оце, браћу и сестре након одсуженог акатиста Св. владици Николају и молитве Господње поздравио је духовник убског црквеног хора протојереј Станиша Ђокић.

 - Добро дошли на прво појачко сабрање које смо организовали у оквиру мисије наше Свете Цркве под називом „Певаћу Богу моме докле постојим“. Иако смо од освећења нашег храма (2011.г.), имали прилику да будемо учесници литургијског појања великих хорова: Хора донских козака, Хора цркве Светог Марка, Ергастири Псалтикис из Грчке и многих других, ово је први концерт духовне музике који се изводи у убској цркви. Циљ нам је да негујемо хорско Православно појање којим саборно приносимо најтананија осећања душе, како би смо сви ми верна деца Божија била причасници Љубави Божије - Вечне Надлепоте.

Концерт су отворили ученици Музичке школе ,,Петар Стојановић“ из Уба предвођени професором Катарином Луго Ордаз. Уследило је извођење убског црквеног хора ,,Пресвета Богородица Тројеручица“ са диригентом Ђорђем Гавриловићем и на крају гости, хор ,,Павловић“ из Београда са диригентом професором Ђорђем Перовићем.

Учесници су изводоли композиције у једнодушности и побожној атмосфери и убски храм Христа Спаситеља испунила је песма и саборност подобна ангелској: ,,Свјат,Свјат,Свјат, Господ Саваот, исполн Небо и земља Слави Твојеја“ и било је као што стоји у натпис над вратима манастирске цркве у Хиландару (1293.Г.):

- Ви који појањем и песмама духовним прослављате Бога у овом најсветлијем храму, гледајте овде красоте подобне неизреченој Небеској Светлости; и просветљени свештеним подвигом и трезвеном молитвом и освећени Божанском Благодаћу будући испуњени радости,узносите молитве да се удостојимо стајања са десне стране божанске Тројице.

Протојереј Станиша Ђокић

Погледајте и:

Галерија слика