БЛУД И БОРБА ПРОТИВ БЛУДА - АРХИМАНДРИТ РАФАИЛ КАРЕЛИН - други део

Блуд  је у вези са стомакоугађањем (гурманством). Шта још можемо користити за борбу против демона блуда? Уздржање !!! Свети Оци су блудни грех, ову болест, ставили одмах после чревоугађања, јер је демон блуда тесно везан са демоном чревоугађања. Чревоугађање распламсава блудну страст. Свети Оци су говорили: "Уколико желиш да се бориш против блуда не обуздавши своју утробу, то је исто као да човек покушава да угаси ватру бацајући у њу грање."

Настави са читањем

БЛУДНИ СИН КАО ТЕМА ЛИКОВНХ РАДОВА УБСКИХ ОСНОВАЦА

Блудни син је јеванђелска прича која је протекле недеље била једна од тема на часовима веронауке. Ова прича се чита у цркви у дане када верни почну да се припремају за Велики Васкршњи Пост, за време покајања. Свето Јеванђеље нам нигде боље не открива суштину покајања него управо у овој причи.                                                            

Настави са читањем

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У БЕСЕДИ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА

Јелеосвећењe како га види Свети Владика Николај. Ова Света тајна освећења јелеја (уља) и помазивања верника ради исцељења душе и тела, стара је вековима.

И мазаху уљем многе болеснике, и исцјељиваху (Мар. 6, 13)

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ у УБСКОМ ХРАМУ - кликните за детаље - НАЈАВА

Настави са читањем

РЕЦЕПТ ЗА ПОСНУ ЧОРБУ ОД СПАНАЋА СА РЕЗАНЦИМА ОД СПЕЛТЕ

Рецепт за посну чорбу од спанаћа са резанцима од спелте. Резанци од житарице спелте, која се помиње још у Библији, уз добро познати укус спанаћа чине ову чорбу посебном. За дане поста на уљу.

Настави са читањем