ВЕЛИКОПОСНА БДЕНИЈА У УБСКОЈ ЦРКВИ

Великопосна бденија у убској цркви служена су у среду и петак, 29. и 31. марта 2017. Лета Господњег . Ова посебна богослужења у току пете недеље Великог Часног поста, позната као Прво и друго бдење, у убском храму Христа Спаситеља  служили су протојереј Душан Бабић и протојереј Станиша Ђокић уз саслужење ђакона Александра Мандарића.

На Првом бдењу, подвигу целокупног човека како би се што достојније припремио за настапајући Празник над празницима – Васкрсење Господа нашега Исуса Христа,  читан је део Великог Канона Светог Андреје Критскога. Ово молитвословље препуно је покајничких стихова које прате давидовске покајне речи „Помилуј ме, Боже, помилуј ме!“ са метанијама.

На крају те недеље прослављамо Мајку Божију, нашу Највећу Помоћницу, на, такозваном, Другом бдењу, које се врши петком увече, на Свечаном Јутрењу. То је уствари Благовештенски Акатист Мајци Божијој, који се чита у деловима, уметнут у Јутарње богослужење, са кондацима и икосима после којих се пева „Радуј се , Невесто Неневестна!“

По сведочењу проте Митра Миловановића, архијерејског намесника тамнавског, ова посебна богослужења у убској цркви служе се од вајкада. Још од времена старе Шабачко-ваљевске епархије, уз неколико већих градских центара, и убска црква могла се похвалити овим својеврсним молитвеним подвигом. Тако се чини и данас а све на славу Божју и спасење душа које се кроз Часни пост и службама које се савршавају у убском храму Христа Спаситеља припремају за долазак Најдражег Госта – Васкрслога Господа Исуса Христа.

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика