ВЕЛИКИ ПЕТАК У УБСКОМ ХРАМУ

Велики петак је дан када се сећамо страшних и спасоносних Страдања Господа Исуса Христа, која је добровољно примио ради опроштаја наших грехова.

Велики петак је најтужнији дан у години, јер тога дана jеврејске старешине осудише на смрт Господа Исуса Христа, а потом га одведоше пред Пилата, јер је он једини могао изрећи смртну пресуду. Пилат им одговара да га не може осудити, јер није нашао никакве кривице, и да је Исус невин. Тада Пилат, како обичај налаже одлучи да се тога дана пусти један затвореник, и даде народу да бира кога ће ослободи, да ли Исуса Христа или познатог разбојника Вараву. По наговору фарисеја народ тражи да се ослободи Варава, а Исус да се разапне. Пилат осуђује Христа на смрт на крсту, која је била казна на какву су били осуђивани само највећи разбојници. Ставивши му на главу венац од трња одводе га на брдо Голготу, где ће бити разапет између два разбојника.

 

Са почетком у 15 часова, служена је вечерња служба којом је началствовао старешина убског храма, протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић уз саслужење ђакона Ивана Јовановића. За време службе свештеници убског храма, заједно са архијерејским намесником тамнавским протојерејем Станишом Ђокићем, изнели су Плаштаницу (платно на коме је приказано Христово полагање у гроб) и положили на средину храма на посебно украшен одар, који представља Исусов гроб. 

"Жедан сам! Узвикнуо је Христос са крста, а они му дадоше уместо воде оцат помешан са жучи. То учини творевина према творцу. Човек се усудио да каже:"Распни Га, распни!" Ономе који је благосиљао и исцељивао народ. Да ли и ми данас, после две хиљаде година, опет разапињемо Христа? Данас у свету све мање има љубави и праштања. Зато нам преостаје да тражимо опроштај од Господа Исуса Христа као разбојник који је био распет поред њега..." рекао је у својо беседи старешина убског храма.

У 18 часова старешина убског храма протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић служио је Акатист Распетом Христу.

Са почетком у 22 часа протојереј Милан Ристивојчевић, служио је мало повечерје на којем се пева канон Распетом Христу (Плач мајке Божије).

Како обичај и пракса убске цркве налаже да се Христов гроб чува три дана, од Великог петка до недеље када ће Плаштаница на Светој Васкршњој Литургији бити унета у олтар, и ове године велики број верника пријавио се да у овом периоду бди над гробом Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа.

 

 

Чланак написао:

Марко Петровић свршени богослов

 

Фотографисао:

Милош Рафаиловић

 

Галерија слика