ВЕЛИКИ ПЕТАК У УБСКОМ ХРАМУ

Велики петак – дан када се сећамо на страшна и спасоносна Страдања Господа Исуса Христа, која је добровољно примио ради нас.

Велики петак је најтужнији дан у години, јер тога дана, како Свети владика Ноколај Велимировић у својој духовној песми каже: ,,гршни разапеше Спаситеља свог.” Јеврејске старешине осудише на смрт Исуса Христа, а потом га одведоше пред Пилата, јер је он једини могао изрећи смртну пресуду. Пилат им одговара да ге не може осудити, јер није нашао никакве кривице, и да је Исус невин. Тада Јудеји говоре да Исус себе назива царем и да му се за то суди, јер тако налаже римски закон. Тада Пилат, како обичај налаже одлучи да се тога дана пусти један затвореник, и даде народу да бира кога ће ослободи, да ли Исуса Христа или пазнатог разбојника Вараву. По наговору фарисеја народ тражи да се ослободи Врава ,а Исус да се разапне. Пилат иако Исусу не нађе греха за који би га осудио, осуђује га на крсну смрт на какву су били осуђивани само највећи разбојници. Ставивши му на главу венац од трња одводе га на брдо Голготу, где ће бити разапет између два разбојника.

Са почетком у 15. часова, вечерњу службу у храму Христа Спаситеља у Убу служио је јереј Александар Мандарић. За време службе свештеници убског храма, заједно са архијерејским намесником тамнавским протојерејем-ставрофором Митром Миловановићем изнели су Плаштаницу (платно на коме је приказано Христово полагање у гроб) и положили на средину храма на посебно украшен одар, који представља Исусов гроб. Потом су сви верници приступили да целицају Плаштаницу која ће бити положена све до Васкрса.

Како обичај и пракса убске цркве налаже да се Христов гроб чува три дана, од Великог петка до недеље када ће Плаштаница на Светој Васкршњој Литургији бити унета у олтар, и ове године велики број верника пријавио се да у овом периоду бди над гробом Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа.

У 18. часова старешина убског храма протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић служио је Мало повечерје.

Акатист Распетом Христу у 22. часа служио је протојереј Станиша Ђокић.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

 

Фотографисали:

Милутин Рафаиловић

Милош Рафаиловић

Галерија слика