ВЕЛИКИ ПЕТАК У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Велики пророк Исија је још у Старом завету најавио страдање Христово речима: ,,Презрен беше и одбачен између људи, болесник и склон болестима, и као један од кога свак заклања лице, презрен да га ни за што не узимасмо. А он болести наше носи и немоћи наше узе на се, а ми мишљасмо да је рањен, да га Бог бије и мучи. Али он би рањен за наше преступе, избијен за наша безакоња, казна беше на њему нашег мира ради, и раном његовом ми се исцелисмо”(Иса. 53,3-5)

Црква сваке године на Велики петак подсећа све хришћане на страшно страдање Христово. Пилат иако није установио никакву кривицу, осуђује Господа Исуса Христа да се разапне на крст, а у то време само су највећи разбојници осуђивани на такву смрт. Исус је разапет на брду Голготи између двојице разбојника. Узевши на Себе грехе свих нас, посрадао је за род људски како би обновио заједницу између Бога и људи.

Вечерњу службу служили су протојереј Станиша Ђокић и ђакон Александар Мандарић. За време службе свештеници су изнели Плаштаницу (платно на ком је Господ Исус Христос представљен како лежи у гробу), коју је потом окупљени народ у тишини и  смирењу пришао да целива.

Велики број православних хришћана пријавио се да дежура и да чува Христов гроб од Великог петка до недеље, када ће на Светој Васкршњој Литургији плаштаница бити унета у олтар.

 

Објаву припремио:

 Марко Филиповић вероучитељ

 

Галерија слика