ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У УБУ

Велики четвртак - дан када је Господ Исус Христос на Тајној вечери установио Свету Тајну Евхаристије, причестивши своје ученике – апостоле, и дан којим почињу страдања Сина Божијег.

Велики четвртак је дан са којим почињу посебна богослужења која се служе само у овој последњој недељи Васкршњег поста – Страсној недељи. У овим данима ми се кроз службе које се служе у свим нашим православним храмовима присећамо, и славимо успомену на издају, хвaтање и страдање Сина Божијег. На Велики четвртак Господ Исус Христос на Тајној вечери причестио је своје ученике хлебом ( ,,Узмите, једите, ово је тело моје”(Матеј 26,26)) и вином (,,Пијте из ње сви, јер ово је крв моја Новога завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова”(Матеј 26,27-28)), установивши Свету Тајну Причешћа.

Литургију Светог Василија Великог служио је старешина убског храма протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, уз саслужење ђакона Ивана Јовановића.

Са почетком у 18. часова у храму Христа Спаситеља треће великопосно бденије служили су протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић и ђакон Иван Јовановић. За време службе свештеник чита дванаест страсних Јеванђеља. Током читања ових Јеванђеља народ у цркви клечи.

Издајство Јудино, хватање Господа Исуса Христа, суд јеврејских старешина и римског намесника Понтија Пилата над Исусом, крсна страдања, смрт, скидање са крста, полагање у гроб и Христов силазак у Ад, сви ови догађаји описани су у Јеванђељима која се читају на овом бденију, а пропраћени су богослужењима Великог четвртака, Великог петка и Велике суботе.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

 

Фотографисао:

Милош Рафаиловић

Галерија слика