ВАЉЕВСКА ГРАЧАНИЦА ПОТАПА СЕ СВЕСНО - ПОСЛЕДЊИ АПЕЛ ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ ЗА ПРЕКИД ПОТАПАЊА

Ваљевска Грачаница је под водом. Манастир се потапа свесно пуњењем бране "РОВНИ" преко коте 333. Ово је послењди апел Епархије Ваљевске да се потапање прекине и вода задржи на коти 333. Тако би сачували светињу а добили би језеро без угрожавања Ваљева. Борба за спас манастира Ваљевске Грачанице траје годинама. У наставку прочитајте детаље у званичном сопштењу епархије.

 

САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕ, 08.03.2016.год.

Поводом најновијих догађаја, забринутости верника и интересовања јавности, са великим жаљењем обавештавамо јавност да се манастир Светог Архангела Михаила, Ваљевска Грачаница, ближи потапању. Пројекат који је започет пре више од две деценије, и поред свих могућих учињених напора са наше стране, није се могао зауставити и данас је вода дошла до саме Цркве.

Ваљевска Грачаница, за време потапања манастира марта 2016.годинеЊегово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин од 2008. године до данас (све доступно јавности на сајту Епархије ваљевске), у више наврата обраћао се надлежнима и јавности са апелом да се и манастир и природа сачува тако што ће се акумулација зауставити на коти 333мнв. Последњи такав апел Епископ Милутин је усмено упутио градском руководству и управи бране Ровни, пре само неколико дана.

У међувремену, и поред проглашења зоне око манастира као небезбедне због почетка пуњења бране, Епископ је наредио надлежном свештенику да служи Свету Литургију све докле је то безбедно по њега и верни народ коме служи. Данас, након шест месеци излагања опасности, суочавамо се са страхом и тугом да је дошао и последњи час за приступ манастиру. Надлежни свештеник грачанички упутио је допис бр. 09 од 7. марта 2016.г. у коме је известио Епархијски управни одбор Епархије ваљевске да више није у могућности да приђе манастиру и служи Свету Литургију јер безбедносни услови то не дозвољавају. Прилаз манастиру носи са собом велики ризик за безбедност свештеника и верника који би долазили на службе. Како се наводи у поменутом извештају, на основу објективних чињеница и осећајући одговорност за присутне, свештеник је одлучио да прекине са богослужењима. Са вером и надом да ће се наставити служење у овој светињи.

Овом приликом са жаљењем изражавамо своју неверицу и страх да у древној светињи нашег краја више није могуће служити Свету Литургију. Са тугом гледамо како наши страхови постају стварност и да прети потапање лађе, која је вековима пловила по узбурканом мору овога света предвођена Архистратигом Михаилом и многе приводила тихом пристаништу Царства Божијег. С обзиром на чињенично стање, Епархијски управни одбор последњи пут моли да се пуњење језера задржи на коти 333 мнв. Тиме би сачували древну светињу од потапања, а добили и језеро. Овим решењем била би отклоњена и велика опасност над градом Ваљевом и његовом околином у случају, не дао Бог, да дође до пуцања бране.

ПОГЛЕДАЈТЕ АВИО СНИМКЕ потапања манастира ВАЉЕВСКЕ ГРАЧАНИЦЕ

Из канцеларије Епархије ваљевске

 

 

Галерија слика