ТРЕЋА НЕДЕЉА ЧАСНОГА ПОСТА – КРСТОПОКЛОНА

У трећој недељи Часнога поста поклањамо се Часноме Крсту Христовом. 

У трећој недељи Часнога поста поклањамо се Часноме Крсту Христовом. На бденију уочи недељнога дана свештеници из олтара износе цвећем и босиљком украшен Часни Крст. Он ће наредних седам дана бити изложен на средини храма на поклоњење верноме народу.

Пошто је Велики пост, посебан период године када се више окрећемо Богу и бавимо се својом душом, уздржавајући се од мрсне хране, више чинећи дела милосрђа и преиспитујући се, Црква нам поручује да не клонемо, него износи Часни Крст пред нас да нам он буде ободрење и утеха.

Господ нам преко свога Јеванђеља ове недеље поручује „Ко хоће за мном да иде,нека се одрекне себе и узме крст свој, и за мном иде“ (Мк.8,34). Пут ка спасењу није могућ без икакве жртве, пре свега без одрицања од наших свакодневних малих егоистичних циљева. Напротив, хитамо да свакодневним малим подвизима идемо путем ка Царству Божијем.

 „Свети Христови подвижници су се дивили непрекидној животворној сили крста Господњег која је дејствовала у њиховом животу и скрушена срца, плашећи се да их таква сила не остави саме, немоћне и грешне, увек окружене невидљивим, а често и видљивим непријатељима, молили му се: „Непобедива, недостижна, божанска сило Часног и Животворног Крста, не остави нас грешне!“ (Свети Јован Кронштатски, беседа на Крстопоклону недељу)

И ове недеље настављамо са строгим постом.Изузетак су верници који услед слабога здравља или тежих физичких напора уз благослов свога парохијског свештеника могу мало ублажити пост у храни.

Кратка историја Часнога Христовога Крста.

Крст на којем је Господ наш Исус Христос био разапет, све до времена Свете царице Јелене је био изгубљен. Она га је на чудесан начин пронашла и на месту Христовог Распећа и Васкрсења (та два места нису далеко једно од другог) подигла велики храм Васкрсења и унутар њега положила Часни Крст на поклоњење свима. До 15.века, честице од овога Светога дрвета даване су свакоме поклонику Гроба Господњег. Један од највећих комада Часнога Крста, данас се чува у манастиру Хиландар (на слици).

 

Објаву припремио:

Предраг Јевтић вероучитељ