ТОРЖЕСТВЕНО СВЕТОМАКАРИЈЕВСКО-БОГОМОЉАЧКО СЛАВЉЕ У УБУ

Божјом милошћу и молитвама Светог Макарија Египатског, упркос изузетно хладном времену, у Убу је веома свечано, торжествено, саборно и молитвено прослављен дан посвећен овом дивном Божјем светитељу и угоднику. Како рече Архимандрит Михаило: "Данас је у Таманави веома хладно, али је истовремено топло, топло због братске љубави која је увек присутна у тамнавском намесништву". Пребодобни Макарије је заштитник цркве-брвнаре и Православне народне хришћанске заједнице у Убу.

      Светомакаријевско-богомољачко славље почело је бденијем које је служио протојереј Томислав Цветиновић, парох у Лајковцу, а саслуживали су му протојереј Милан Ристивојчевић, духовник ПНХЗ "Св. Макарије Велики" и о. Милан Васиљевић, свештеник из Лајковца.

       Свечаном празничном Литургијом началствовао је  Архимандрит Авакум. Свету Животворну жртву Господу  заједно са игуманом лелићке обитељи принели су Архимандрит Михаило, настојатељ светојовањског манастира, јеромонах Доситеј, хиландарски монах, протојереј-ставрофор Гроздан Симић, духовник ПНХЗ "Воздвижење Часног Крста" из Ваљева и крстоносни прота Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски. На литургији је појао убски црквени хор "Пресвета Богородица Тројеручица".

       "Свети Макарије Велики је живео по Јеванђељу. Слушајући речи Светог Јована Крститеља да ми треба да се смањујемо а Господ да расте, он је подвигом и љубављу стекао смирење, али чинећи Божјом благодаћу многа чуда народ га прозва Великим. Хришћани нашега времена имају у Светом Макарију изузетан пример ревновања ка Христу. Бити једноставан, незлонамеран, ведар и свакако, колико је то у нашој моћи и Божјој помоћи, смирен..." - надахнуто је проповедао јеромонах Доситеј Хиландарац.

       По завршеној Светој Литургији, литији, ломљењу славског колача и освећењу славског жита, прешли смо на трпезу љубави која је, како често каже наш Преосвећени Владика Милутин „продужена литургија“. У црквеној сали изведен је прикладан културно-уметнички програм у изведби ученика веронауке убске Гимназије, техничке  и музичке школе.

       Духовник ПНХЗ "Свети Макарије Велики" о. Милан Ристивојчевић, захвалио се монасима, свештеницима, браћи и сетрама богомољцима на молитвеном учешћу у братственој слави. "Црква нас неодољиво подсећа на кошницу и матицу у њој која добре плодове даје. Богомољцима николајевског кова место јесте у цркви, а они који ту кошницу напусте формирајући неку своју матицу, кратког су даха и у супротности са данас прочитаним Апостолом који налаже послушност старешинама својим и молитве Богу за њих" – рекао је о. Милан поздрављајући присутне.

       Овогодишњу светомакаријевску награду, предивно укоричено Свето Писмо, за исказану несебичну љубав и ревност према својој Цркви, добио је Александар Ивановић из Уба.

       У име ПНХЗ "Свети Макарије Велики" обратио се брат Момир Петровић коме је центар  обраћања било благодатно и спасоносно праштање.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика