ТЕОДОРОВА СУБОТА У УБСКОМ ХРАМУ

Тодорова субота  је прва субота Васкршњег поста па према томе покретан празник који спада у Васкршњи циклус празновања. Дан је посвећен Св. Великомученику Теодору Тирону, кога Црква слави 17. фебруара, а у Теодорову суботу успомену на његово јављање Епископу Евдоксију, прве суботе прве недеље поста.

Теодорова субота посвећена је догађају који се десио Св. великомучеником Теодору Тирону и кољивом. Кадаје цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном и долском крвљу, како би се Хришћани оскврнули (оскрнавили), Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију и рекавши му да народу нареди да једе кувану (варену) пшеницу. У спомен на овај догађај, у петак после Пређеосвећене литургије пева се молебни Канон Св. Великомученику Теодору, који је написао преподобни Јован Дамаскин. Прва субота Васкршњег поста у Јерусалиму била је посвећена Св. Теодору већ у VII веку. На овај дан трпеза је по црквеном уставу разтрешен је на уље и вино.

Свету Литургију Светог Јована Златоустог у нашем храму служио је пртојереј Драган старешина убског храма, исповедници су били протојереј Душан парох убски и јереј Марко свештеник при убском храму и вероучитељ у основној школи „Рајко Михаиловић“ у Бањанима. За певницом су се трудили свештеници Александар, Иван и Милан заједно са вероучитељима Марком Филиповићем и Растком Алимпијевићем. Велики број причасника препунио је убски храм који није био довољно велики да прими под своје скуте све присутне већ је убска порта постала припрата нашег храма.