СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У УБУ

Не оглушимо се о спасоносне савете Светога Саве

У понедељак, 26. јануара 2015. Лета Господњег, у свечаној сали музичке школе „Петар Стојановић“ у Убу,  одржана је трећа по реду  Светосавска академија.  

На Академији је беседио протојереј о. Станиша Ђокић.

       Академија је  организована и одржана трудом директора Школе г. Владимира Ђенадера, професора и ученика, уз подршку и сарадњу са архијерејским намесништвом тамнавским, убским Црвеним крстом и Градском библиотеком "Божидар Кнежевић"-Уб.  

       Слово о Богу милом пастиру православнога рода српскога благословио је архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић.

       На свечаној Светосавској академији беседио је протојереј о. Станиша Ђокић:

       - Православни српски народ се изнова преиспитује, је ли још увек достојан таквог Свеца, није ли се потпуно оглушио о његове савете и није ли се сасвим одродио.

      Питамо се, да ли смо још увек у његовим молитвама? Моли ли се Свети отац Сава пред Престолом Свевишњега за овај Српски Род? Када  се са страхом Божјим станемо преиспитивати, тек онда можемо добити Небески Благослов  да  славословимо о овом небеском човеку, речима Светога Писма:,,Благо словен који долази у име Господње!“

       Као Што је Христос обновио старог човека,тако је и Сава обновио Србе, поново их родио Духом Светим.

       Ми јесмо Светосавци, али смо првенствено Христоносци. Дело једног народа постало је дело једног човека који се обукао у Христа и свој народ обукао у једно тело. Као што се пева на Крштењу:ви који се у Христа Крстисте у Христа се и обукосте. Ви сте Христоносци,а то је обавеза част и чин изнад звања Хришћана.У колико смо одани свом Светитељу толико смо одани и Спаситељу света.

      У своме смирењу Сава је за живота сматрао да није довољно страдао за Христа и да је мало мука видео. На Врачару му је и ту молитву Господ испунио а страх турских освајача од мртвог човека увећао је Савино духовно присуство у народу уз уверење  да их Господ није оставио.

      Завршавајући свој овоземаљски живот и дело ,наставља своје дело у Небеској Србији чији смо битни  део и ми – српски народ Православни. Језик, вера, култура, традиција...сви наши манастири су Савини манастири, све наше школе су Савине, све наше књиге су Савине, сви наши свеци су следбеници и духовна чада Светога Саве. Док ми трајемо, док траје српска Црква, а преживела је и Византију и Турке и комунисте, убијана - увек је васкрсавала јер је неуништиви изданак лозе, изданак храста-Растка Немањића,Светога Саве – надахнуто је беседио протојереј о. Станиша Ђокић.

       На свечаној Академији учествовали су професори и ученици музичке школе и наратори из убске Градске библиотеке са разноврсним и богатим културно-уметничким програмом.

Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика