СВЕТОАНГЕЛИНСКО ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ТУЛАРИМА

 Саборно  благодарење Господу у светима Његовим

На дан племените и достојанствене деспотице српске Преподобне Ангелине, у уторак, 12. августа 2014. Лета Господњег, прослављена  је црквена и сеоска слава у Туларима. 

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

     У овом саборном литургијском благодарењу Господу у светима Његовим, владици су саслуживали свештеници Епархије ваљевске и гости из Београдско-карловачке Архиепископије и Епархије жичке. Литургијском сабрању присуствовали су свештеници из Епархије шабачке и сремске Епархије, чинећи тако праву икону саборности Цркве наше.

       - Како је предивно житије преподобне Ангелине. Сво одише Јеванђељем Господа Исуса Христа. Беспрекорно послушна Богу, племенита и мудра, која љубав према Христу пренесе на децу своју, те се и они окитише венцима непролазне Христове славе. То и јесте циљ нашега живота да  постанемо свети. „Светиње светима“ чујемо на светој литургији. Па ко су ти свети!? Сви ми који исповедамо Господа Исуса Христа, који се исповедамо, кајемо и причешћујемо телом и крвљу Његовом. Јер само живот са Христом има смисао и сврху и смрт тада није трагедија. Трагедија настаје када смо без Христа. Тада смо само трули костури и месо, јер нема у њима Христа који живот даје –  из Архипастирског је слова Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина.

       Архијерејским граматама, а за ревновање у вери, несебичној љубави и помоћи око уређења туларске порте и финансијске помоћи при куповини плаца непосредно уз порту, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин наградио је Зорана Ситарицу из Уба, родом из Тулара и Радосава Адамовића из Тулара.

       Литијом око храма, освећењем славског жита и ломљењем славског колача уследио је пригодан културно-уметнички програм у извођењу КУД "Извори" из Бањана.

       Домаћин трпезе љубави био је Миливој Миросављевић из Тулара. Та част за наредну годину припала је Милану Ђукићу, такође из Тулара.

       Општи је утисак да село Тулари од села које је било запостављено и одумирујуће, удаљено од свих већих места, некако постаје својеврстан центар. Ту се налази основна осмогодишња школа са одељем за најмлађе, продавница, фудбалски терен, асфалтирани путеви и као круна новоподигнут храм посвећен дивној Божјој угодници Преподобној мати Ангелини Српској са једном од највећих и најуређенијих порти у тамнавском намесништву.

       Дан посвећен Христом овенчаној деспотици српској Преподобнној Ангелини постао је најбитнији дан у животу Тулара и околних села. У српској домаћинској атмосфери окупи се преко хиљаду душа од најмлађих до оних старијих а стециште им свакако туларски храм и порта. Свега овога не би било без вредних, поштених и богољубивих парохијана на челу са трудољубивим богослужитељем  Светоангелинског храма у Туларима протонамесником Зораном Лазаревићем.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика