СВЕТИ МАКАРИЈЕ ВЕЛИКИ ДОШАО У СВОЈ ХРАМ У УБУ

Убска црква-брвнара је једина црква у СПЦ која је посвећена овом дивном Божјем угоднику

 

У недељу 27/14. новембра 2016. Лета Господњег, на дан божићних поклада, у животу убске цркве и верног народа збио се несвакидашњи догађај, један у неколико генерација. У храм Христа Спаситеља у Убу донете су и трајно похрањене Свете мошти Светог Преподобног Макарија Великог. 

Мошти свеца и великог молитвеника из 4. века на дар Цркви Божјој у Убу донео је баћушка отац Јован (Миленковић), игуман манастира Лешје код Параћина. Видевши у убској порти цркву-брвнару посвећену Светом Макарију Великом, једину у СПЦ посвећену овом дивном Божјем угоднику, Православну Народну Хришћанску Заједницу која се ставила под његову заштиту као и велико молитвено штовање Светог Макарија Египатског, отац Јован је сматрао исправним и богоугодним да део моштију, које су се Божјом промишљу и на чудесан начин обреле у његовом манастиру, подари убској цркви.

У недељно јутро, одмах након јутарње службе, Свете мошти су најпре положене у црквицу Пресвете Богородице Тројеручице, да би непосредно пред почетак Свете Литургије биле литијски пренете на Часну трпезу убског храма Христа Спаситеља уз појање тропара и кондака.

Свету службу Божју служили су убски свештеници уз благољепно појање руско-византијског напева групе појаца предвођених баћушком Јованом. У току Свете Литургије мошти Светог преподобног Макарија Великог изнете су на целивање многобројном верном народу који се сабрао из разних крајева. Присутни су могли да се поклоне свечевим моштима и да измоле заступништво Светога пред Престолом Свевишњега за здравље и спасење.

Моштима Светога Макарија Великог убска црква је постала још богатија и плодоноснија, јер се у њој већ налазе мошти Светог Николаја Свесрпског и Светог преподобног Арсенија Кападокијског.

Crkva Ub

Након Свете Литургије, за драгог баћушку Јована и његове сараднике који су нас удостојили молитвеног саборовања приређена је трпеза љубави. Уз речи благодарења и међусобних здравица, свештеници убскога храма Христа Спаситеља предвођени архијерејским намесником протом Митром Миловановићем, поклонили су оцу Јовану  Велики молитвослов у кожном повезу са речима посвете у краснопису: „Високопреподобном игуману манастира Лешје баћушки оцу Јовану (Миленковићу). Уз захвалност и благодарност свештенство убске цркве дарује овај Велики требник на бесмртно молитвено сећање приликом полагања моштију светог преподобног Макарија Великог у убском храму.“, са датумом и потписом убског свештенства.

Молитвама Светог преподобног Макарија Великог, Господе Исусе Христе помилуј нас грешне!

 

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика