СВЕТА ВЛАДИЧАНСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРВЕНОЈ ЈАБУЦИ

На дан Преподобне Мати Параскеве 27/14. октобра 2015. Лета Господњег у храму посевећеном овом предивном изданку рода нашега у Црвеној Јабуци код Уба Његово Преосвештенство Епископ ваљевски сужио је Свету архијерејску литургију.

Светом владичанском службом Божјом свечано и саборно је прослављена црквена слава и мали јубијеј, петогодишњица освећења црвенојабучког храма. 

Будимо извршитељи речи Божје а не прости слушаоци јер је Реч Божија врхунац љубави

Владици Милутину у приносу свете бескрвне жртве саслуживали су архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић са више свештенослужитеља Епархије. У чин чтеца Преосвећени Епископ Милутин рукопроизвео је  дугогодишњег вероучитеља Александра Мандарића из Уба.

- Увек када смо на Светој Литургији и слушамо Свето Јеванђеље, по речима Апостола Павла, одлазимо својим домовима радосни и задовољни нестрпљиво чекајућу да опет дођемо у храм Господњи. Речи Јеванђеља нису обичне речи него кроз њих нам говори сам Господ. Зато будимо извршитељи речи Божје а не прости слушаоци, нека нам оне буду као звоно за узбуну када грешимо. И Апостол Павле не прича у празно већ живи животом Јенђеља јер је Реч Божја врхунац љубави. Наша је обавеза да живимо и упућујемо друге на Јеванђеље, то је најбоља педагогија. Педагогија света је поражавајућа, а Јеванђеља спасоносна. У односу према Јевнђељу бићемо или као мудре или као луде девојке из данас прочитаног Светог Јеванђеља. Христова свадба траје до краја света и века и храни нас и поји, зато се припремимо јеванђељским животом да будемо достојни гости на Жениковој свадби. Једна од мудрих девојака била је и Света Мати Параскева чији подвиг беше надљуски, а њене молитве Богу увек услишаване – из поучног је слова  Преосвећеног Владике Милутина.

Након Свете литургије, литије око храма и ломљења славског колача уследила је богата  трпеза љубави чији је домаћин био парох о. Станиша Ђокић са богољубивим парохијанима. Његовим трудом и залагањем у порти црвенојабучког храма почела је изградња црквено-парохијског дома чије је темеље освештао Владика Милутин на празник Преподобне Параскаве 2013. године.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика