СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА ОСВЕЋЕЊА СВЕТОАНГЕЛИНСКОГ ХРАМА У ТУЛАРИМА

У среду 12. августа 2015. Лета Господњег, на дан племените госпође и деспотице српске Преподобне Мајке Ангелине, прослављена је црквена и сеоска слава у Туларима код Уба. 

Тога дана, у славу Божју а на радост Цркве и верних, молитвено је прослављена десетогодишњица освећења прелепог храма посвећеног овој предивној Божјој угодници. 

Наиме, 1949. године  безбожни и сумашедши срушили су ову светињу у Туларима, у оно време отпадништва и атеистичке тираније. Пола века потом, духовним обновљењем и просвећењем, као и залагањем богољубивих и трудољубивих појединаца и верног народа овога краја подигнут је и освећен нови храм 7. августа 2005. године и постављен свештеник новоформиране парохије туларске.

Молитвено славље започето је вечерњим богослужењем дан раније. Свету вечерњу службу Божију предводио је протојереј Милан Ристивојчевић, парох из Уба.

На дан празника Преподобне Мати Ангелине Српске, светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски, уз саслужење више свештенослужитеља.

Трократом литијом око храма, освећењем славског жита и ломљењем славског колача уследила је трпеза љубави. Домаћин јубиларне десете трпезе љубави био је Милан Ђукић из Тулара. Та част за наредну годину припала је Живадину Сарићу, такође из Тулара.

Храм Преподобне Ангелине са портом у Туларима је један од лепших храмова у архијерејском намесништву тамнавском. Веома је битан у животима парохијана из Тулара и Баталага као и за њихов останак на селу са обзиром на велику удаљеност од свих већих места. На дан посвећен Христом овенчаној деспотици српској Преподобној Ангелини окупи се преко хиљаду душа од најмлађих до оних старијих а стециште им је свакако туларски храм и пространа и лепо уређена порта.

Александар Мандарић, вероучитељ

 

 

Галерија слика