СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК МАЈКЕ БОЖИЈЕ У ВУКОНИ КОД УБА

У петак 28/15. августа 2015. Лета Господњег, на празник Пресвете Богородице која предаде свој дух у руке Сина њеног и Бога нашег, свечано је прослављена црквена и сеоска слава – Велика Госпојина у Вукони код Уба.

Светом празничном службом Божјом началствовао је протојереј-ставрофор Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски, уз саслужење више свештенослужитеља.

Након трократе литије око храма, освећења славског жита и ломљења славског колача, подељене су црквено-општинске захвалнице за несебичну помоћ светој Цркви Николи Антонићу и Светлани Лазаревић, обоје из Вуконе. Затим је уследила трпеза љубави припремљена од стране богољубивих и трудољубивих парохијана вуконске парохије коју чине села Вукона, Кожуар, Суво Село и део Месараца.

- Црква у Вукони одувек је имала добре, примерне и угледне свештенике који су остављали добре плодове на њиви Господњој у овом крају. Поред мене су два свештеника. Отац Душан је провео пола радног века, тачније 20 година на овој парохији и као награду за истрајност и учињено дошао је на парохију у Убу. Наслеђује га свештеник отац Предраг Велимировић, који долази из града Ваљева у ово, од свих већих места доста удаљено место. На самом почетку свог службовања учинио је велико дело тако што је са својом децом сачувао од затварања сеоску школу и постао пример другима да учине исто. Следеће године је 110 година од освећења вуконског храма и верујем да ће тај јубилеј са новим свештеником бити достојно прослављен – из поздравног је говора проте Митра Миловановића за трпезом љубави на сеоској и храмовној слави у Вукони код Уба.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика