СТАРАЦ ЈАКОВ ЦАЛИКИС - О ПОШТОВАЊУ СВЕТИТЕЉА

Старац Јаков Цаликис је једног дана у цркви посвећеној Светом Јовану Русу  приметио  да се свете мошти овог дивног угодника Божијег покрећу и да мењају свој положај, зависно од особе која им се поклања. Отац Јаков се зачудио, усредсредио пажњу и приметио да се то уистину догађа. Тада се одважио и запитао  преподобног Јована Руса. У даљем тексту прочитајте који одговор је геронтас Јаков  добио од овог широм Православља  веома поштованог Светитеља и Чудотворца.

Једног поподнева, кад се враћао из Халкиде, пролазио је поред цркве Преподобног Јована Руса, чудотворца. Побожно је ушао, запалио велику свећу и продужио ка главном храму, који се налази са леве стране.

Јован Рус, мошти светог Јована РусаКрипти се приближио са страхопоштовањем и радошћу и затим клекнуо испред ње. Ту се неко време молио. Неки људи, који су такође дошли у светилиште, почели су да негодују због његовог оклевања. Старац је устао, целивао свете мошти и прешао у други део светилишта како не би сметао осталима. Стајао је тамо и с радошћу посматрао лобању преподобног.

Међутим, приметио је да се свете мошти покрећу и да мењају свој положај, зависно од особе која им се поклања. Отац Јаков се зачудио, усредсредио пажњу и приметио да се то уистину догађа. Тада се одважио да запита преподобног:

"Преподобни мој, зашто некима допушташ да те додирну уснама, некима пружаш своју руку, некима окрећеш главу да би је гледали, некима се осмехујеш а од неких одвраћаш главу?"

Истог часа добио је одговор:

"Знај, Јакове, да нису сви овде дошли да би ми изразили своје поштовање. Неки су дошли због истинске побожности, неки су дошли држећи руке на леђима а неки су овде из пуке радозналости..."

Отац Јаков удостојио се оваквог дара још неколико пута. Другим речима, виђао је да свете мошти заузимају или положај добродошлице или положај одбијања, што је зависило од унутрашњег стања особе која им је приступала. 

ПРОЧИТАЈТЕ утиске ХОДОЧАСНИКА који су се поклонили моштима СВЕТОГ ЈОВАНА РУСА - кликните на линк

ХОДОЧАШЋА У НАЈАВИ - ПУТЕВИМА ХОДОЧАСНИКА - кликните на линк и упознајте наша ходочашћа

Из књиге Стaрац Јаков Цаликис