СЛАВА ЦРКВЕ КРСТИОНИЦЕ И УБСКОГ ЦРКВЕНОГ ХОРА

Слава цркве крстионице и убског црквеног хора свечано је прослављена у недељу 25. јула 2021. године Госодње.

У храму Вазнесења Господњег уочи празника Пресвете Богородице Тројеручице празнично бденије служио је протојереј Станиша Ђокић.

Данас прослављамо успомену на икону Пресвете Богородице Тројеручице коју је по предању осликао Свети апостол Лука. У време иконоборства Светом Јовану Дамаскину због писања и проповеди у част и одбрану светих икона би одсечена десна рука. Мајка Божија исцелила је његову руку, а у знак захвалности он на Њеној светој икони начини трећу руку, коју ми данас називамо Тројеручицом.

У храму Христа Спаситеља Светом Божанственом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, уз саслужење старешине убског храма протојереја-ставрофора Драгана Алимпијевића, протојереја Станише Ђокића и јереја Ивана Јовановића. Свету Божију службу својим боголепним појањем улепшали су богослови и убски црквени хор ,,Пресвета Богородица Тројеручица“.

,,Недеља је велики дан браћо и сестре. Свака недеља је мали Васкрс па на Васкрс појемо ,,Сеј ден јегоже сотвори Господ возрадујемсја и визвеселимсја  вон“ што ћемо рећи да нам је Господ дао овај дан да се радујемо и веселимо у њему, најпре Литургијски да се радујемо, а затим братски и сестрински, а након тога као синови и кћери Бога Свевишњега. Чувајмо светињу која нам од отаца остаде говори једна изворна народна песма која је пореклом са Косова, а којом заправо обавезујемо једни друге, то јест подсећамо једни друге да смо се пред Богом заветовали да чувамо оно што нам је дато и остављено. Таква светиња дата од Симеона и Саве, манастир Хиландар трајаће докле траје свет и век. До онога момента када стане време и када Отац наш небески пошаље војке анђела и када анђелским трубама затрубе и кажу станимо, време ће престати. Такав свети манастир има старешину који се не мења већ вековима, и који се неће мењати до свршетка века, а то је игуманија манастирска Пресвета Богородица Тројеручица Хиландарска. Икона мајке Божије. Икона коју по предању ослика свети апостол Лука. Икона коју Свети Јован Дамаскин носаше са собом и након чудесног исцељења његове деснице остави у манастиру Светог Саве Освећеног у Јерусалиму. И која опет по промислу Божијем би послана по нашем оцу Светом Сави који нам у аманет остави да је пренесе како у Хиландар тако у Србију и тако поново у Хиландар. Добро нам је познат тај пут, јер то је пут страдања. Како се кретала икона Пресвете Богородице Тројеручице тако је и српски народ са њом у Цркви живео, пада и устајао.  Каквим речима да изразимо нашу љубав, него кроз молитву према Мајци Божијој... “- рекао је отац Станиша у својој беседи.

Потом се испред храма посвећеног Пресветој Богородици Тројеручици приступило освећењу славског жита и резању славског колача. Отац Небојша честитао је славу духовнику црквеног хора протојереју Зорану Марковићу, диригенту Николини и свим осталим члановима.

 

 Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Фотографисао:

Ђорђе Ристивојчевић ученик Богословије

Погледајте и: