СЛАВА ЦРКВЕ КРСТИОНИЦЕ И УБСКОГ ЦРКВЕНОГ ХОРА

Слава цркве крстионице – спомен чудесне иконе Богородице Тројеручице, свечано је прослављена 25. јула 2017. године Господње.

Дан уочи празника Пресвете Богородице Тројеручице служено је празнично бденије. Ову вечерњу слжбу служили су свештеници убског храма протојереј Милан Ристивојчевић, протојереј Душан Бабић и јереј Александар Мандарић.

Свету Божанствену Литургију служио је Архијерејски намесник тамнавски протојереј–ставрофор Митар Миловановић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Алимпијевић, и боголепно појање убског црквеног хора. ,,Данас широм спрских земаља слави се њено име. Поред бројних празника од њеног рођења до успења, ево имамо и овај дан који је посвећен икони њеној Тројеручици. Путовала је ова Света икона Богородице Тројеручице из Свете Земље до Хиландара, из Хиландара до Србије, из Србије назад до Хиландара, тамо и овамо, али је остала у срцу нашег народа. Данас скоро у свим храмовима спске цркве и српског народа налази се ова Света икона. И овде у нашем храму Христа Спаситеља налази се ова икона, али у порти нашег храма налази се и мала црква посвећена Пресветој Богородици Тројеручици”, рекао је у својој беседи прота Митар Миловановић, који нас је потом подсетио колико је труда уложено од стране убског свештенства, парохијана и свих добротвора да се овај мали храм, посвећен Богородици Тројеручици чију славу данас прослављамо подигне и ослика. Унутрашњост мале цркве крстионице посвећене икони Тројеручици још није завршен, прилогом госпође Јасмине Јоксимовић Двојаковић омогућена је израда иконостаса и икона на њему за ову цркву, за то смо јој веома захвални.

Након чина освећења славског жита и резања славског колача, верни народ је прешао у салу убског црквеног дома где је уследила трпеза љубави.

Своју славу данас је прославио и црквени хор на челу са својим духовником протојерејем Станишом Ђокић.

  

Објаву припремио:

  Марко Филиповић вероучитељ

 

Галерија слика