САВИНДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У УБУ

Будимо достојни наследници оца нашега Светога Саве

Христољубиви путеводитељ рода српскога ка Царству Божијем – отац наш Свети Сава, веома свечано је прослављен у Убу и Тамнави.

 Његовом светом имену у част, најпре је одржана Академија у музичкој школи „Петар Стојановић“ у навечерје Савинога дана.

 

„Благо мајци која Саву роди и Србима док их Сава води!“

Свети Владика Николај Свесрпски

      Свету божанствену Литургију у храму Христа Спаситеља служио је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, старешина Храма.

       На духовну радост свих, молитвом чистога срца на Литургији су присуствовала деца убске предшколске установе, која су анђеоским гласовима отпевали химну „најлепшем српском детету“ Светоме Сави. Свештенство убскога храма даривали су их поклон-књигом „Поучне приче“.

      Након Свете службе Божије, у великој црквеној сали парохијског дома, освећено је славско жито и сломљен је славски колач. По вишедеценијској традицији, најмлађи су рецитовали и певали духовне рецитације и песме, за шта су награђени пригодним даровима. Други пут заредом новац за пакетиће донирао је г-дин Зоран Шимшић, наш суграђанин који живи и ради у иностранству. Овом приликом убска црквена општина му се захваљује и моли се једином Човекољубцу за благослов.

       Свечаност овога дивнога дана наставила се убским школама. Тако је архијерејски намесник тамнавски протојере-ставрофор Митар Миловановић у пратњи протојереја Милана Ристивојчевића најпре посетио убску Гимназију и техничку школу:

       - Личност Светога Саве не можемо упоредити ни са једном другом личношћу. Он је изузетна личност у сваком погледу. Узор свим генерацијама у векове векова. Инспирација духовницима, испосницима, научницима, дипломатама, уметницима, младима и старима и свима. Биоје човек који је, уз Божју помоћ, просто за све и увек имао решење. И намаданас јепотребна његова мудрост да бисмо ходили његовим стопама и били  достојни наследници светосавског завештања Богољубља и човекољубља – надахнуто је проповедао прота Митар ученицима и професорима. Светом Сави у част, ђаци светосавци извели су пригодан културно-уметнички програм.

     Свештеници су затим посетили и Основну школу „Милан Муњас“ и Музичку школу “Петар Стојановић“, дајући присутнима духовне поуке, а ученици инаставници наведених школа принели су свој труд и љубав као жртву Господу Исусу Христу и Његовом миљенику Светом Сави.

      Дан пре, свештеници протојереј-ставрофор Драган Алимпиијевић и протојереј Станиша Ђокић посетили одељење школе за децу ометене у развоју у Мургашу код Уба.

       Свети Сава свечано је прослављен и у осталим храмовима и школама богољубивог архијерејског намесништва тамнавског.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика