САВИНДАНСКА СВЕЧАНОСТ У УБУ

Свети Сава окупио велики број деце и верника у убском храму.

На празник првог српског архиепископа Светога Саве Свету Божанствену Литургију служио је протојереј Душан Бабић. ,,Српски народ је дело Светога Саве и Свети Сава је дело српскога народа. Као што је за јеврејски народ Мојсије, за руски народ кнез Владимир тако је и за српски народ Свети Сава. Све средњовековне манастире саградили су Немањићи. У данашњем времену као што су нас васпитавали наши очеви и дедови тако и ми имамо обавезу да нашу децу васпитавамо у  Духу Светога Саве. Свети Сава је пошао пут Господа Исуса Христа и српски народ је пошао пут Спаситељев. Да родитељи буду пример по Јеванђељу својој деци, а деца да буду у послушности својим родитељима и учитељима". - рекао је отац Душан у својој беседи.

По завршеној Светој Литургији освећено је славско жито и сломљен славски колач. Затим су деца рецитовала и певала песме о Светом Сави. Захваљујући добровољном прилогу госпође Марије Шимшић најмлађи су награђени пригодним светосавским пакетићима.

Молитвена свечаност настављена је освећењем славског жита и ломљењем славског колача у Гимназији ,,Бранислав Петронијевић“, Техничкој школи ,,Уб“, Основној школи ,,Милан Муњас“ у Убу и издвојеним оделењима у Совљаку, Трлићу и Црвеној Јабуци, Музичкој школи ,,Петар Стојановић“, у предшколској установи Уб, као и у осталим сеоским школама.

Архијерејски намесмик тамнавски протојереј Небојша Миливојевић и протојереј Станиша Ђокић осветили су школу у Црвеној Јабуци. Освећењу школе присуствовали су директор школе Живана Баратовић, ученици са својим учитељицама и председник општине са својим сарадницима који су заслужни за комплетну реконструкцију школе.

Свети Сава је прослављен и у осталим храмовима и школама Тамнавског намесништва.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Погледајте и: