САВИНДАНСКА СВЕЧАНОСТ У УБУ И ТАМНАВИ

Савинданска свечаност окупила велики број верника. Свети Сава – највреднија пчела која је напунила кошницу српску најбољим и најслађим медом.

 

Празник Светога оца нашег Саве веома свечано је прослављен у Убу и Тамнави. Духовном родитељу и просветитељу рода нашеганајпре су одржане Свечане духовне Светосавске академије и то у среду 25. јануара у свечаној сали градске куће у Лајковцу и  у четвртак 26. јануара у Убу у  музичкој школи „Петар Стојановић“.

Светом службом Божјом на дан празника у храму Христа Спаситеља у Убу началствовао је протојереј Милан Ристивојчевић уз саслужење ђакона Александра Мандарића.

На крају Свете литургије најмлађи суграђани из предшколске установе испред иконостаса убског Световазнесењског храма отпевали су химну „најлепшем српском детету“  и од убског свештенства на дар добилипесмарице о Светом Сави.

Непрекидајући добру и плодоносну традицију, у великој црквеној сали убског парохијског дома, освећено је славско жито и сломљен је славски колач. Затим су најмлађи рецитовали и певали духовне рецитације и песме, за шта су награђени пригодним поклон-пакетићима.

Након молитвених свечаности у убском храму, свештеници су походили све подручне школе. На дан школске славе Светог Саве ломљени су славски колачи и освештавана славска жита у Гимназији „Бранислав Петронијевић“, Техничкој школи „Уб“, Основној школи „Милан Муњас“,Музичкој школи „Петар Стојановић“ и Дому за особе са сметњама у развоју са три издвојена одељења специјалне школе "Љубомир Аћимовић" из Обреновца чије је просторије 27. октобра прошле године освештао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

 – Преносим Вам поздраве и благослов нашег владике Господина Милутина у дан када славимо Светога оца Саву, школску славу. Иако је живео пре више од 800 година, прича о Светом Сава још није, нити ће бити завршена. Његово наслеђе је неисцрпно. У беседи о Правој вери изговореној у манастиру Жичи пре осам векова, Свети Сава нам је утро пут какви то хришћани и људи треба да будемо. Поручио је тад наш духовни родитељ да нам не треба ни велика ни мала Србија, већ света и просвећена. На питање Светог владике Николаја Жичког у једном селу код Краљева на Савиндан: Знате ли ко је Свети Сава? Један од ученика одговори гласно: Он је највреднија пчела! Одушевљен одговором Свети владика потврди и дода: Да, Свети Сава јенајвреднија пчела која је напунила кошницу српску најбољим и најслађим медом. Од тог меда се и данас наслађујемо - надахнуто је проповедао прота Митар учитељима, наставницима, ученицима, родитељима и гостима уубским школама.

Светом Сави у част, ученици са својим наставницимаприпремили су пригодне културно-уметничке програме.

Свети Сава свечано је прослављен и у осталим храмовима и школама Архијерејског намесништва тамнавског.

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика