РАДОСТ ТАВОРСКОГ ПРЕОБРАЖЕЊА У УБСКОМ ХРАМУ

Сећање на Таворску гору као позив човеку на подвиг ка Господу Исусу Христу

 На дан у који се Господ Исус Христос преобразио на Таворској гори блистајући неисказивом славом Свога Божанства и Човекољубља, у убском храму Христа Спаситеља служена је Света Архијерејска Литургија.

Празничну преображењску службу Божју служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

        Овом евхаристијском сабрању и подвигу, владици су саслуживали архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић, протојереј Милан Ристивојчевић и протонамесник Зоран Лазаревић, парох туларски, уз ђаконовање архиђакона Силуана.

       Благословом Његовог Преосвештенства, Светопреображењско слово у препуном храму Христа Спаситеља одржао је архиђакон Силуан:

     – Преобразивши се  у слави на гори Тавор, Господ наш Исус Христос показао је, садејством Духа Светога, пред љубљеним ученицима, своју нераздељиву Богочовечанску природу. Он као Човек и Учитељ сада ученицима открива своју Божанску страну.  Господ се преобразио у таквој слави да та белина и сјај који га је обасјавао до тада није виђен. Како и стоји у тропару, слава је била толика колико су ученици могли да поднесу, али су опет пали на колена сагнувши се лицем до земље. Господ је преображењем својим показао колика је светиња и тајна човекова, јер Он Бог узима обличје човечије. Зато и човек мора да се преображава и у свему угледа на Господа. Свако место на земљи којом човек ходи треба да буде она Таворска земља, сусрет са Богочовеком Исусом Христом.  Тај сусрет, Духом Светим, позива човека на подвиг, а то значи на покретање наших унутрашњих сила и подизање, уздизање наше пале природе ка Господу Исусу Христу – надахнуто је беседио архиђакон Силуан.

     На крају Свете преображењске службе Божје, Владика Милутин уручио је Архијерејске грамате Зорану Ситарици и Радисаву Адамовићу,  награђенима недељу дана раније на дан Преподобне мајке Ангелине Српске у Туларима, а због указане несебичне помоћи у одржавању туларског Храма и порте.

       Светим и животворним причешћем телом и крвљу Господа и Спаса нашега Исуса Христа причесто  се велики број верујућих, а на здравље, опроштај грехова и живот вечни.

      У знак захвалности Господу Богу на плодовима и приносима које нам даје за храну, освештано је грожђе и подељено народу као благослов Богочовека Исуса Христа који јесте чокот, извор дарова бесмртности.

 

Александар Мандарић, вероучитељ

 

 

Галерија слика