ПРВО ВЕЛИКО ОСВЕЋЕЊЕ ЈЕЛЕЈА У УБУ

На молбу многобројних парохијана, свештеници убскога храма Христа Спаситеља, у недељу пред Богојављење 17. јануара 2016. Лета Господњег са почетком у 10 часова обавили су чин Свете тајне освећења јелеја, по речима Светог апостола Јакова: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се.“ (Јк. 5, 14-15)

 Мноштво верних сабрало се у убском храму ради исцељења душе и тела

Светим чином освећења јелеја, након одслужене јутарње службе и Свете литургије, началствовао је протојереј-ставрофор Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски уз саслужење свештенства убске Световазнесењске цркве.

Ово је први пут да се у храму Христа Спаситеља у Убу служи велико јелеосвећење којим ће се помазивати верници ради исцељења душе и тела, а на отпуштање грехова. Црква је била премала да прими све потребите милости Господње.

У Светој тајни јелеосвећења благодат Божја силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог, a болест овде подразумева обољење душе или тела.

Убско свештенство је услишило молбе парохијана, па ће се Света тајна јелеосвећења обављати убудуће четири пута годишње сходно договору и потребама верних.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика