ПРВИ АКАТИСТ СВЕТОМ ВЛАДИЦИ НИКОЛАЈУ У УБУ

Акатист ће се служити редовно сваке суботе увече пред честицама моштију овога светитеља које се од 05. октобра прошле године налазе у храму Христа Спаситеља.

Службу Светом владици Николају је предводио архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Алимпијевића, старешине убскога храма.

 

У навечерје недеље Чисте и Православља 28. фебруара Лета Господњег 2015. у убском Световазнесењском храму служен је први акатист Светом владици Николају Свесрпском.

Молитвено прослављање и молбе Светом владици Николају за заступништво код јединог Човекољубца Господа и Спаса нашега Исуса Христа узнете су пред честицама моштију овога дивнога и горостаснога светитеља које се налазе на величанственом трону подигнутом њему у част а на славу Божју.

Акатист је предводио архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Алимпијевића, старешине храма:

- Ово је први пут како одслужисмо акатист Светом владици Николају Свесрпском овде у нашем светом Храму. Од сада ће се служити сваке суботе од 18 часова пред светим честицима његових моштију. Овде ћемо се молити Светом владици да нам пошаље очински благослов и измоли од Господа велику милост а на опроштај грехова, за здравље и спасење – из обраћања је проте Митра верном народу који је дошао у храм на први акатист Светом владици Николају.

Након акатиста уследило је мирошење уљем из кандила поред иконе и моштију новог суграђанина и заштитника Убљана Светог владике Николаја Свесрпског уз појање духовних песама, као и читање дела из исцрпне биографије светога оца.

Радуј се, Свети владико Николаје, велики српски просветитељу!

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика