Прва недеља поста - Чиста

Прва недеља поста - Чиста -

 Чиста недеља поста, је веома поштована код верног народа у Убу и околини. Велика већина становништва обавезно пости ову прву седмицу Часног васкршњег  поста и то веома строго. Из тог разлога, велики број верног народа се и причести ове недеље, нарочито на Чисти петак, Теодорову суботу и Недељу Православља.

 

 Ова недеља поста заиста има своје специфичности како у богослужењу тако и у правилу (типуку) за уздржање од хране али и по народним обичајима везаним за њу. 

 Прва недеља Великог поста се одликује посебном строгошћу, јер је долично да се на почетку подвига има ревност за побожан живот. У складу с тим Црква у току прве недеље обавља дужа богослужења него у току наредних дана. Од понедељка до четвртка се на великом повечерју чита покајнички канон светог Андреја Критског. Овај канон је назван Велики, како због мноштва мисли и сећања који се у њему садрже, тако и по броју тропара којих има око 250. Великих метанија - поклона има више у овој недељи него у наредним.

 У Типику у 32 гл. о уздржању хране се каже: "Прве недеље први дан, не треба никако јести, тако исто и други дан. А у среду после завршетака Литургије пређеосвећених дарова поставља се трпеза и једемо топао хлеб и од топлих воћних јела а даје се и укроп са медом. У суботу и недељу разрешено је само на јелеј и вино.

  Наше жене у понедељак Прве недеље поста обавезно добро перу и откувавају посуђе у коме се припремала храна за предходни мрсни период, да се не би не дај Боже, нека мрсна честица не задржи у тим посудама. Ову недељу народ још зове и водена јер је пост строг па се пости на води.

 Прво причешће у нашој цркви се обавља у среду у току Литургије пређеосвећених дарова, на којој се причешћују деца предшколског узраста и одрасли који су од својих свештеника добили благослов да могу да посте тримирје (апсолутни пост, без хране и воде, до Литургије у среду)

У Чисти петак у убском храму се причестило око 1500 људи. Литургију пређеосвећених дарова служили су свештеници: Архијерејски намесник, прота Станиша Ђокић, јереј Александар Мандарић и ђакон Иван Јовановић. за певницом су појали вероучитељи, студенти и чланови хора. Народ се исповедао код старешине храма проте Драгана и свештеника проте Душана и Милана. Како је белики број причасника  Литургија је почела у шест часова ујутру. Нашем народу ми свештеници поручујемо, да се радујемо њиховој ревности и желимо и здравље и спасење али их и молимо да издрже целу Свету четрдесетницу у посту и молитви онако како од свог свештеника добију благослов, знајући да пост не траје седам дана већ чтрдесет девет. Праштајмо једни другима - нека је Богом просто. 

Галерија слика