ПРВА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОЈУЧЕНИКА ПРОКОПИЈА У ТВРДОЈЕВЦУ КОД УБА

Прва Литургија у храму Светог Великомученика Прокопија у Тврдојевцу код Уба служена је у петак 21/8. јула 2017. лета Господњег, на дан када Света Црква прославља овог дивног угодника Божјег, храмовну и сеоску славу.

Светом службом Божјом у препуној цркви началствовао је Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић, уз саслужење јереја Александра Мандарића.

Храм у тамнавском селу Тврдојевцу дочекао је да се у њему одслужи прва Света литургија и прослави Бог наш Отац, Син и Дух Свети. Ова богомоља српско-византијског стила посвећена је Светом великомученику Прокопију и једина је у широј околини која се ставила под небеску заштиту овога Светога Мученика.

Темељи Светога храма освештани су Светом десницом двојице Архијереја Преосвећене Господе Епископа ваљевског Милутина и Епископа рашко-призренског Теодосија лета Господњег 2008. Трудом и залагањем Архијерејског намесника тамнавског протојереја-ставрофора Митра Миловановића, надлежног пароха протонамесника Тихомира Пановића и верујућих људи и домаћина, храм се увелико припрема да буде троносан – освећен Великим Архијерејским освећењем.

- Данас је, драга браћо и сестре, дан за понос, дан посебан, дан радостан, дан за памћење. Данашњи дан се уписује златним словима у летопису цркве у Тврдојевцу, јер је у њему по први пут одслужена Света литургија и по први пут се прославило име Божје овде у Тврдојевцу. Још сам радоснији када видим оволико младих душа на којима је будућност и којима ће овај храм бити место окупљања и благодарења Богу за све -  речи су началствујућег проте Митра који је том приликом позвао верни народ и добре домаћине да доврше започето богоугодно дело на храму Светог Великомученика Прокопија у Тврдојевцу.

Након Свете литургије, литијског опхода око храма, освећења славског жита и ломљења славског колача уследила је трпеза љубави припремљена пожртвовањем надлежног пароха  и верног народа.

У наставку прославе Светог Великомученика Прокопија, Архијерјски намесник тамнавски прота Митар Миловановић обрео се у експлоатационом погону предузећа „Копови Уб“ на тромеђи тамнавских села Чучуге – Слатина и Памбуковица, које је прослављало своју крсну славу и свог заштитника. Том приликом прота Митар у присуству председника Управног одбора предузећа г. Небојше Илинчића и радника обавио је чин ломљења славског колача и, као и сваке године, освештао је символично једну од многобројних радних машина и осталих објеката који су привређени од прошлогодишње прославе славе предузећа „Копови Уб“ Светог Великомученика Прокопија.

Александар Мандарић, јереј

Галерија слика