ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ЦРВЕНОЈ ЈАБУЦИ КОД УБА

Прослављена свечано слава Свете Петке Параскеве у Црвеној Јабуци.

Свету Божанствену Литургију служио је Архијерејски намесник тамнавски протојереј–ставрофор Митар Миловановић, уз саслужење тамнавског свештенства.

Храм је и ове године био пун верног народа који се окупио како би прославио своју храмовну славу. Светој служби заједно са својим учитељицама присуствовала, и учествовала су деца која су заједно са вероучитељем Стефаном Радовановићем читала молитву Оче наш.

Протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић поучавајући народ у својој беседи подсетио нас је на житије Свете Петке, и на то колико је она поштована у нашем народу. ,,Света Петка је наша мајка – духовна мајка, јер као што се свака мајка бори да своје дете васпита и изведе на прави пут, тако и Света Петка помаже нама као својој деци да духовно напредујемо на путу Господњем.“ – рекао је отац Томислав.

Након Литургије уследила је литија око храма и ломљење славског колача, а потом и трпеза љубави. Протојереј Станиша Ђокић рекао је : ,, Велика је радост тамнаве да има храм посвећен Светој Петки, и велика је радост моја као пароха убског и мојих парохијана који се труде да овај свети храм заблиста у свом сјају. По благослову Епископа ваљевског Господина Милутина завршене су фреске у олтару, а и радови на парохијском дому такође се настављају.“

Преневши поздраве и честитке за храмовну славу од Преосвећеног Владике Милутина, прота Митар потом се обратио свима сабранима за време трпезе љубави: ,,Да заблагодаримо Господу на овако дивном дану и дару који нам је Он дао. Заиста после неколико онако кишовитих дана ево и овог дивног дана посвећеног Светој Петки Параскеви. Балгодаримо Господу што нас је окупио са разних страна. Ми посебно свештеници тамнаве благодаримо Господу, вама овде и вашем свештенику што се бринете и старате да овако дивно изгледа храм Свете Петке у Црвеној Јабуци. Служисмо јутрос у њему Свету Литургију, нас пет свештенослужитеља. Заиста је било дивно и величанствено служити у једном делу осликане цркве у светом олтару. Црква која се полако осликава али ће за неколико година ако Бог да бити у свој својој лепоти и дивоти.”

 

Чланак припремио:

  Марко Филиповић вероучитељ

 

 

Галерија слика