ПРОСЛАВЉЕН ЈОВАЊДАН - НАЈВЕЋА СЛАВА У УБУ

Празник Сабора Светог Јована Крститеља слави се 7. јануара по старом, а 20. јануара поновом календару. Велики број свечара, који Светог Јована слави као своју крсну славу, донео је славско жито на освећење у убски Световазнесењски храм.

Свети Јован је онај који је Господа Исуса Христа крстио на Богојављење. Због важности и величине овог догађаја Црква је одредила да се Свети Јован Крститељ прославља дан по Богојављењу. Њега од осталих пророка разликује то што је он једини пророк који је могао руком показати Онога кога је пророковао. Оно што се још везује за овај дан је то да је Јеванђелист Лука пренео руку Претечину из Севастије у Антиохију. По предању десница која је крстила Исуса Христа налази се у цетињском манастиру Српске Православне Цркве.

Свету Божанствену Литургију служио је старешина убске цркве протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић. По завршетку Литургије освећено је жито тамнавских свечара, који су тога дана прослављали Светог Јована Крститеља као заштитника својих домова. Иначе, Јовањдан и Никољдан су најбројније крсне славе у Архијерејском намесништву тамнавском.

 

 Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Галерија слика