ПРОСЛАВА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У УБУ

На празник Вазнесења Господњег, 28/15. маја 2020. године саборна црква у Убу прославила је своју храмовну славу. Тога дана и Општина Уб прославља Вазнесење Господње - Спасовдан као градску славу.

Бденије уочи празника служио је протојереј Милан Ристивојчевић, а саслуживали су му јереји о. Марко Рафаиловић и о. Иван Јовановић.

Светом празничном литургијом началствовао је Архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, уз саслуживање епархијског свештенства. За појање је био задужен убски црквени Хор „Пресвета Богородица Тројеручица“.

- Господ је увек са нама и увек ће бити са нама. Господ нам оставља покајање као стуб вере, као што видимо у лику апостола Петра који се најпре одриче Христа, а покајањем враћа се Христу и остаје уз Христа. И ученици Христови били су збуњени речима Господњим да Га једно време неће видети па да ће Га опет угледати. То је тајна Васкрсења Христовог  након које следи Васнесење Господње. Али Вазнесењем својим Господ Исус Христос нас не оставља, већ остаје заувек са нама као и данас на Светој литургији и до краја света – део је Спасовданске проповеди протојереја-ставрофора Томислава Цветновића, старешине лајковачке цркве.

Након Свете божанствене литургије уследила је Литија градским улицама, опход око светог Вазнесењског храма, освећење славског жита и саборно ломљење славског колача.

У сали убског црквеног дома за госте је спремљена трпеза љубави. Овогодишњу Спасовданску награду,  икону Господа Исуса Христа, а за исказану љубав према својој Цркви добио је господин Миле Маровић из Уба.

Александар Мандарић, јереј