ПРИЧЕШЋЕ НА УБУ СА МНОГО ВЕРНИКА

Причешће на Убу, у првој недељи Часног поста, са мноштвом верника који су се на достојан начин - покајањем, постом и молитвом припремали. 

У петак прве недеље Васкршњег поста служена је Литургија Пређеосвећених дарова. Ово је посебна служба која се служи у периоду Васкршњег поста. Светом службом началствовао је Архијерејски намесник тамнавски протојереј-ставрофор Митар Миловановић, уз саслужење протојереја Станише Ђокића и ђакона Александра Мандарића. ,,Циљ хришћанског живота је заједница са Богом у Цркви Христовој. Мимо Цркве нема спасења, а како би смо постигли нераскидиву везу са Творцем Богом нашим у ове покајне дане, постом и молитвом припремамо се за сусрет са живим Богом. Ходимо по лествицама живота које воде у вечност. Нека овај пост по речима Светог владике Николаја буде: ,,Бања душе и украс тела’’ – рекао је отац Станиша у својој беседи.

Првог дана причешћа у Чистој недељи причестило се мноштво верника, међу којима је био и велики број деце.

Следећег дана, на Теодорову суботу у Храму Христа Спаситеља служена је литургија Светог Јована Златоустог. Свету Божанствену Литургију служио је протојереј Милан Ристивојчевић, уз саслужење ђакона Александра Мандарића. ,,Значај молитве током Васкршњег поста је та да она мора бити истрајна, и из чистог срца подпомогнута добрим делима. У таквом распложењу сигурно ће бити услишена’’ – рекао је отац Милан у својој беседи.

Литургија Светог Василија Великог, као трећа различита служба коју служимо у нашој Светој Цркви, служена је у недељу Православља. Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић који је у својој беседи рекао: ,, Прва недеља Часног поста назива се недеља православља, јер је православље победило јерес иконоборства. Поштовањем икона на којима су насликани угодници Божији ми поштујемо самога Бога.'' Уз саслуживање ђакона Александра Мандарића, Литургију је пратио хор ,, Пресвете Богородице Тројеручице''.

 

Објаву уредио:

Марко Филиповић вероучитељ

 

 

Галерија слика