ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ЗАШТИТНИЦА ХРАМА У РАДЉЕВУ

После свих искушења и патње кроз које је прошао овај крај, пострадавши у мајским поплавама, на дан Покрова Пресвете Богородице веома је свечано и молитвено  прослављена храмовна слава.

Светом службом Божјом и благодарењу једином Човекољубцу и матери Његовој Пресветој Богородици началствовао је Архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић уз саслужење тамнавског свештенства.

Црква у Радљеву – украс и утврђење источне Тамнаве 

„Пресвета Богородица је најсветија девојка и најбрижнија мајка. Брижна мајка Спаситеља света Господа Исуса Христа, али и свих нас. Од молби и благодарења које узносимо Богу преко Светих, најближе и најмилије су Господу оне које му принесе Пресвета. И није случајно што је управо Богородици посвећен велики број храмова па и овај у вашем месту. Данас сви саборно прослављамо пресвету Богородицу, заједно са вашим прецима који су као и ми данас у овом храму, кога су са великим трудом и жртвом подигли те је постао украс и утврђење источне Тамнаве, појали химне, молили се, тражили утеху и спасење. Зато, потрудимо се да наш живот буде увек такав да нас омофор и заштита Богомајке и Приснодјеве увек прати у све дане наших живота...“ – надахнуте су речи крстоносног проте о. Митра Миловановића упућене вернима у препуном радљевском храму, упућене онима који су и поред свих страдања које су недавно поднели остали у вери и нади у Господа а не у роптању.

Након Свете Службе, трокате литије око храма, освећења славског жита и ломљења славскога колача, ученици О.Ш. „Душан Даниловић“ из Радљева која се налази тик уз цркву, заједно са својим учитељима и наставницима приредили су пригодан културно-уметнички програм .

Трудољубивошћу и пожртвованошћу парохијана радљевске парохије на челу са парохом оцем Мирославом Вукашиновићем припремљена је  богата трпеза љубави чиме је достојно прослављена слава храма у Радљеву.

 Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика