ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ТРОЈЕРУЧИЦА – НЕУМОРНА ЗАШТИТНИЦА

 Све освештане  иконе у Храмовима и домовима  јесу светиње, али Богородица Тројеручица је много  више од тога

У порти убскога Храма, међу четири богослужбена простора, налази се, по свему јединствена, црква крстионица посвећена Пресветој Богомајци и њеној чудотворној икони Тројеручици, која је у петак 25/12. јула 2014. године Господње прославила своју храмовну славу.

         Пресвета Матер Божија и њена Света икона Тројеручица, заштитница је убског црквеног Хора који носи њено име и који је такође прославио своју крсну славу у присуству верног народа и чланова Хора са диригентом Ђорђем Гавриловићем  и духовником о. Станишом Ђокићем на челу.

       Бденије уочи празника служио је протојереј Томислав Цветиновић, парох лајковачки, уз саслужење сабрата му из лајковачког Храма протонамесника Милана Васиљевића и јереја Зорана Марковића, свештеника из Јабучја.

       Свету празничну Литургију служио је и Богу бескрвну жртву принео Архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић.

       - Све освештане иконе у Храмовима и домовима јесу светиње, али је Тројеручица много више од тога.  Настала у веома смутним временима каква су и данас, на непоколебљивој вери Светог Јована Дамаскина учинивши му чудо  слично чудима Сина свога Господа Исуса Христа. Света Богородичина икона Тројеручица и данас је притециште и сигурна заштита многима који јој са вером и љубављу приступају, исповедајући Сина њеног као Истинитог Богочовека у коме је живот – из празничног је поучног слова служашчег проте Митра.

    После освећења славског жита и ломљења славског колача, убски црквени Хор „Пресвета Богородица Тројеручица”, отпевао је неколико духовних песама Светога Владике Николаја посвећених имену Владичице наше Богородице и Свете иконе Тројеручице, заштитнице рода српскога.

                                                                        Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика