ПРАЗНИК ИКОНЕ БОГОРОДИЦЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ У УБУ

Тројеручица, слава цркве Крстионице и слава црквеног хора, свечано прослављена у Убу.

Уочи празника Пресвете Богородице Тројеручице у храму Христа Спаситеља служено је празнично бденије којим је началствовао протојереј Милан Ристивојчевић уз саслужење ђакона Ивана Јовановића.

На сам празник, у храму Христа Спаситеља служена је Света Божанствена Литургија, којом је началствовао архијерејски намесник тамнавски протојереј Станиша Ђокић, уз саслужење свештенства ваљевске епархије.

"Сваки празник, у цркви Христовој, је велики празник и сваки светитељ је велики светитељ. Али као што човек има само једну мајку, тако је и само једна мајка Божија. Њен празник данас прослављамо, празник Њене чудотворне иконе Тројеручице и сећамо се чудесног доласка ове Свете иконе из Србије на Свету Гору.

Колико је само суза проливено и молитава узнето пред овом Светом иконом. Због тога, ми мала деца Божија, данас узносимо и кличемо песму Пресвета Богородице, спаси нас..." рекао је у беседи протојереј Станиша Ђокић.

После Свете Литургије испред Храма Богородице Тројеручице, освећено је славско жито и сломљен славски колач, а потом је литургијско славље настављено трпезом љубави у сали убског црквеног дома. На крају трпезе, духовник црквеног хора јереј Александар Мандарић, захвалио се убском свештенству и протонамеснику Владимиру Терзићу из колубарског намесништва на служењу Свете Литургије, а такође и свима онима који су присуствовали Светој Литургији и који су помогли да се припреми трпеза љубави.

 

 

 

Објаву припремио 

Марко Петровић, свршени богослов

 

 

Фотографисао 

Ипођакон Стефан Радовановић