ОСВЕЋЊЕ ЈЕЛЕЈА У УБСКОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Освећење јелеја, на захтев многобројних парохијана, свештеници убског храма Христа Спаситеља служили су  у суботу 08. јула 2017. лета Господњег  са почетком у 18 часова.

Чин Свете тајне јелеосећења обављен је у времену Петровског поста, када су верни, потребити милости Божје, миросани освећеним уљем на здравље духовно и телесно и отпуштање грехова.

По речима Светог апостола Јакова: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се.“ (Јк. 5, 14-15)

Светим чином освећења јелеја, началствовао је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, старешина храма, уз саслужење свештенства убске Световазнесењске цркве и пароха стубленичко-паљувског оца Милоша Стојановића.

У Светој тајни јелеосвећења благодат Божја силази у помоћ када се живот човечији нађе у великој невољи и опасности од болести и немоћи. Окрепљује, снажи и лечи болесника. Циљ ове Свете тајне је опраштање грехова и повратак здравља оболелог, a болест овде подразумева обољење душе или тела.

Убско свештенство је услишило молбе парохијана, па се Света тајна јелеосвећења обавља четири пута годишње, тј. једном у току сваког вишедневног поста, по потреби и више, сходно договору и потребама верних.

,,Што смо видели и чули објављујемо вама да и ви с нама имате заједницу, а наша заједница је са Оцем и Сином Његовим Исусом Христом". (I посл. Јован 1,1)

Јереј Александар Мандарић

Галерија слика