ОСВЕЋЕЊЕ ЈЕЛЕЈА У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Освећење јелеја служено је у суботу друге недеље Васкршњег поста у храму Христа Спаситеља у Убу. 

Свету тајну јелеосвећења, за оздрављење душе и тела служило је свештенство убског храма. Светој тајни приступили су сви они који су осетили душевну и телесну потребу, и са собом понели: уље, брашно и списак са именима својих сродника. Свештеници су током молитве  молили Господа да подари исцељење душе и тела, како присутних, тако и оних болесних који нису могли приступити овој Светој тајни.

За време ове Свете тајне уз читање молитви за освећње јелеја - ,,Човекољубче, пружи руку Своју са висине, и Твој Јелеј осветивши, Спасе, дај га слугама твојим на здравље и избављење од свих болести“ , свештеници су помазивали верни народ освећеним уљем, кроз које делује Божија благодат за оздрављење душе и тела.

На крају ове Свете тајне протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић у беседи рекао је: ,,Помазани сте освећеним јелејем, а то је духовни лек који спасава, који подиже са одра и исцељује од сваке болести. Од нас се само једно таржи, а то је да са вером, љубављу и покајањем приђемо овој Светој тајни.” Након беседе, приступило се целивању Светог Јеванђеља, а потом сваки верник је добио освећено брашно и уље.

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

 

Галерија слика