ОБНОВА ЦРКВЕ СВЕТОГ МАКАРИЈА ВЕЛИКОГ

Обнова цркве брвнаре залагањем Православне народне хршћанске заједнице из Уба лагано достиже своју пуноћу.

Обнова цркве Светог Макарија Великог која је тренутно у току, морала је да уследи након сагледавња проблема везаних за њену покривку. Наиме, шиндра којом је храм покривен је у јако лошем стању и претила је опасност да једна трећина крова не дочека пролеће.

Изолација спољних зидова такође није била адекватна па је у храму током лета изузетно топло а током зиме хладно, па је ово прилика да то поправимо и поставимо преко изолације облице које подсећају на руске храмове на северу ове наше братске земље.

Улазна врата такође планирамо да заменимо. Ове наше планове подржава верни народ коме је овај храм посебно драг, тако да се приступа обнови цркве Светог Макарија Великог.

Извођач радова је грађевинска фирма „Бањак“ из Уба која са пуно љубави и стручног искуства, а уз сарадњу господина Саше Трајковића, пројектанта и надзорног органа ове обнове изводи радове. Прохромски крстови за храм израђују се у радионици ,, Еуро-метал'' власника Милорада Ђурђевић из Уба. Новац за обнову радова прикупља се од верног народа и помоћи убских предузетника, а надамо се и несебичној помоћи Општине Уб.

Наш храм Светог Макарија Великог у Убу својевремено изграђен је од грађе и даске  црног бора за само 100 дана. Ова цркваОбнова Цркве Светог Макарија Великог брвнара, грађена по узору на храм у Заблаћу, једина је у Србији посвећена оснивачу монаштва Светом Макарију Египатском, пустињаку из IV века.

Ова заветна црква Хришћанске заједнице чува вредне историјске иконе, које су рад знаменитог сликара Лазара Крџалића, у духу и стилу српског класицизма из седамдесетих година XIX века.

Сада ова црква са високим препознатљивим звоником покрај новог храма Христа Спаситеља полако пропада,  јер Црквена општина није у могућности да обезбеди новчана средства за замену крова и оштећене кровне конструкције као и чишћење и заштиту  спољашње даске, носећих греда и дирека са облагањем храма полуоблицама, што би коначно решило проблем и сачувало цркву за дужи временски период. Црква Светог Макарија Великог је површине од 142 m². Од обнове ипак нисмо одустали већ са делом прикупљених средства кренули смо у радове. Идеја нам је да храм сачувамо и улепшамо овом обновом Господу се молећи и Благословом нашег Епископа надамо се да ћемо обнову успешно обавити на радост свих.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Галерија слика